Foto HINA/ POOL/ Daniel KASAP/ dk

Hrvatska prati trendove ostalih europskih zemalja pa je tako samo danas zabilježeno 30 novih slučajeva zaraženih koronavirusom. Nakon gotovo mjesec dana tijekom kojih gotovo da nije bilo novozaraženih, virus se vratio. Ponajviše kontroverze izazvao je teniski turnir koji se održao u Zadru, a na kojima su se koronom zarazili tenisači Borna Ćorić i Grigor Dimitrov.

Ministar zdravstva Vili Beroš smirio je građane i rekao da su kod svih zaraženih pacijenata prisutni blagi simptomi.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je kako se cijeli stožer nada da su na vrijeme donijete odluke o novom valu mjera koje bi trebale zaštiti najranjivije. Iz tog je razloga u županijama s najvećim brojem novih slučajeva zabranjen posjet ustanovama socijalne skrbi, kao i izlazak korisnika. Te mjere odnose se na Osječko-baranjsku, Splitsko-dalmatinsku, Zagrebačku županiju i Grad Zagreb.

Božinović je također komentirao i da su uvede nove mjere prelaženja granica zbog novih žarišta u susjednim zemljama.

“Trenutačno su granice otvorene za samo desetak država EU, dok naše susjede koji nisu članice moraju dokazati da imaju osobnu ili poslovnu potrebu putovati”, nadodao je Božinović.

Upravo o dolasku stranih turista ovisi kako će napredovati gospodarski oporavak Hrvatske. Božinović je još nadodao da je način na koji se Hrvatska nosila s krizom jedan od razloga zašto smo i dalje jedna od najprivlačnijih destinacija.