StoryEditor

STRAŠNE ŽENE Drugu godinu za redom nagrađene borkinje za rodnu i društvenu ravnopravnost

Portal Voxfeminae i društveno poduzeće Fierce women održale su drugu po redu dodjelu nagrada za strašne žene godine
Autor:
Global.
06/03/2021 u 10:09 h
Dodjela nagrada za strasne zene godine<br />
Dodjela nagrada za strasne zene godineNINA DURDEVIC
Na ovogodišnjoj dodjeli nagrada za strašne žene godine, koja je uživo emitirana iz zagrebačkog bara Botaničar, predstavljeno je pet dobitnica koje su nagradu zaslužile na temelju borbe za rodnu i društvenu ravnopravnost u Hrvatskoj u prošloj godini, objavio je Voxfeminae.

Dobitnice iz svih područja

Nagradu su ove godine osvojile pravnica Antonija Petričušić, novinarka Maja Sever, spisateljica Monika Erceg, odvjetnica Zrinka Bojanić i tim Zagrebačkog psihološkog društva. Pobjednicama su uručeni ilustrirani portreti koje su izradile ilustratorice društvene igre "Fierce Women", Tea Jurišić, Helena Nemec, Ana Salopek, Sindy Čolić i Ana Kovačević. Antonija Petričušić se u protekloj godini bavila organizacijom i motivacijom roditelja školaraca koji su se pokušavali snaći s izazovima rada od kuće i promijenjenim oblikom obrazovanja. Sredinom 2020. godine sudjelovala u pokretu inicijative za pravo djece na besplatan školski obrok i odlučila uvesti izborni kolegij o ženskim pravima na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Predsjednica Sindikata novinara Hrvatske, Maja Sever, odnijela je titulu strašne žene 2020. godine nakon što se zalagala za radnička prava novinara čiji su se uvjeti rada značajno pogoršali uslijed pandemije koronavirusa. Također, godinama igra značajnu ulogu u borbi za spolnu ravnopravnost na Hrvatskoj radioteleviziji, a od nedavno i u borbi protiv seksualnog uznemiravanja. Sever je i jedna od osnivačica inicijative "Ljudi za ljude", koju je pokrenula s prošlogodišnjom dobitnicom nagrade dogradonačelnicom Gline Brankom Bakšić Mitić i Matejom Medlobi. "I tako sam i službeno postala strašna žena. Hvala", Sever je objavila na Facebooku.
Jučer je u organizaciji VoxFeminae organizirana Dodjela nagrada za strašne žene godine ~ Fierce Women WoW 2021. Čast mi... Objavljuje Maja SeverSrijeda, 3. ožujka 2021.
Tim Zagrebačkog psihološkog društva nagradu je zaradio zbog sustavnih reakcija na društvena događanja, posebno vezanih uz posljedice potresa i pandemije, stvaranjem svima dostupnog sadržaja sa stručnim savjetima i promicanjem znanosti i ljudskih prava.

Jednakost za LGBTIQ

Nakon što je prošle godine dobila i nagradu Hrvatskog narodnog kazališta za najbolji novi dramski tekst "Gdje se kupuju nježnosti", koji govori o nasilju nad ženama te životu žena u patrijarhalnoj sredini, spisateljica Monika Erceg za aktivno ideja feminizma dobila je priznanje i VoxFeminaea. Herceg je poznata i po vođenju akcija s ciljem suzbijanja nasilja nad migrantima. Zrinka Bojanić proteklih nekoliko godina poseban trud uložila je u pružanje pravne zaštite ženama i LGBTIQ osobama. "Krajem 2020., uz udrugu ‘Dugine obitelji‘, ostvarila je jednu od najvećih pobjeda za lokalnu LGBTIQ zajednicu i obitelji – uz njezinu pravnu pomoć Ustavni je sud diskriminaciju istospolnih parova prilikom udomiteljstva proglasio neustavnom te tako još malo, ali značajno otvorio put prema ravnopravnom LGBTIQ roditeljstvu", prenosi Voxfeminae. Dodjela nagrada za Strašne žene godine odnosno "Fierce Women WoW Awards", dio je aktivnosti projekta Women on Women, a dobitnice prve nagrade prošle godine bile su redateljica Dana Budisavljević, dogradonačelnica Gline Branka Bakšić Mitić, članica HGSS-a i instruktorica planinarenja Tatjana Bračanov, redateljica Nora Krstulović te tim Ženske sobe na čelu s Majom Mamulom, prenose Moderna vremena.
25. travanj 2024 03:48