Foto: Facebook

U sklopu projekta Europske unije ovom se razmjenom učenika, ali i profesora želi poboljšati kvaliteta i učinkovitost strukovnog obrazovanja, i to u razdoblju od 2011. do 2020. godine. Glavni cilj je povećanje kompetentnosti učenika kako bi se povećala njihova konkurentnost na tržištu rada.

Tehnička škola Sisak godinama šalje svoje učenike na praktičnu trotjednu obuku, a ove su godine učenici su otišli na rad u poduzeća Italije. U studenom je na put otišlo 24 učenika u Bolognu, a iduće godine u ožujku odlazi još 18 učenika u Španjolsku, u Sevillu. Učenici koji sudjeluju u razmjeni trenutno se školuju u smjerovima računalnog tehničara za strojarstvo, tehničara za električne strojeve s primijenjenim računalstvom, tehničara za elektroniku i za računalstvo. Mobilnost je predviđena za učenike trećih i četvrtih razreda, a odabiru se putem natječaja.

“Na prijavi su učenici dužni popuniti registracijski obrazac i napisati motivacijsko pismo. Potom povjerenstvo ocjenjuje motivacijsko pismo, izračunava prosjek ocjena i oblikuje rang listu”, objašnjava ravnatelj Tehničke škole Sisak, Davor Malović.

Učenici će u tri tjedna praktičnog rada nastojati razviti svoja znanja i vještine stečene u školi, a steći će i kulturološke i jezične kompetencije. Osim učenika, na stručnu razmjenu odlaze i nastavnici Tehničke škole Sisak.

“Ove školske godine dva nastavnika odlaze na rad u dvije kompanije u Sevillu, a sljedeće godine će tri nastavnika provesti dva tjedna na praksi u Irskoj”, kaže ravnatelj Malović. Za ovaj Erasmus+ projekt osigurano je preko 100.000 eura iz EU fondova, a da bi se projekt mogao do kraja ostvariti, dodatnih 160.000 kuna osigurala je Sisačko-moslavačka županija. Učenici imaju propisane iznose koji će biti osigurani za odlazak u svaku državu. Planira se i izgradnja Regionalnog centra kompetencije elektrotehnike i računalstva do 1. studenoga 2023. godine.

“Trenutačno su predani projekti za građevinsku dozvolu kao i projekti za financiranje iz EU fondova. Očekujemo da ćemo početkom godine potpisati ugovore o financiranju i moći krenuti u raspisivanje natječaja za radove, opremu”, kaže ravnatelj.