StoryEditor

STUDENTI SLAVE Pravni fakultet ukinuo ograničenje broja izlazaka na ispit

Tako je odlučeno u novoj izmjeni Pravilnika o studiranju

Autor:
Hina
26/12/2023 u 10:38 h
15422
TOMISLAV MILETIC/PIXSELL

Pravni fakultet u Zagrebu ukinuo ograničenje broja izlazaka na ispit, izvijestila je Hina. Tako je odlučeno u novoj izmjeni Pravilnika o studiranju. Dekan Ivan Koprić smatra da će nova pravila značajno unaprijediti položaj studenata. 

Veća kvaliteta nastavnog procesa

Promjene su bile moguće nakon dorade Statuta Sveučilišta u Zagrebu koji je na snazi od ožujka. Prijašnja praksa bila je da student u akademskoj godini može polagati ispit četiri puta. Oni koji u tom razdoblju ne uspiju položiti kolegij upisuju ga u novoj godini te ako im polaganje ni tada ne pođe za rukom, ti studenti gube pravo studiranja na tom studiju.

To pravilo sada je ukinuto. Ovisno o studijskom programu, studenti prava kolegij koji su upisali prvi put mogu polagati šest i osam puta. Za kolegije koje ponavljaju na raspolaganju imaju osam ili devet prilika.

"Uz to četvrti odnosno osmi izlazak na ispit više nije ispit pred povjerenstvom", kazao je Koprić.

Iako ne postoji više ograničenje broja izlazaka, postoji zakonsko ograničenje u pogledu duljine studiranja. Prema novom Zakonu o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti student je obvezan završiti studij najkasnije u roku koji je dvostruko dulji od trajanja studija te ima pravo najviše jednom ponavljati svaku studijsku godinu. Prosječno trajanje studija prava iznosi 7,5 godina, što upravo usvojenim novinama u režimu studija i drugim mjerama na Pravnom fakultetu, istaknuo je Koprić, namjeravaju značajno skratiti.

Ovo nisu jedine izmjene. Po novim pravilima sve katedre trebaju ponuditi kolokvije studentima koji ih upisuju prvi put, a ocjene sa seminara ulaze u prosjek ocjena.

"Uprava fakulteta smatra da će se time unaprijediti kvaliteta nastavnog procesa te da ćemo osigurati veću uspješnost i brzinu kojom studenti završavaju studij“, rekao je Koprić.

Problemi pri uvođenju

Da su izmjene Pravilnika put u dobrom smjeru, smatra Studentski zbor Pravnog fakulteta. Oni su istaknuli da nove odrednice smanjuju stresni utjecaj komisijskih ispita.

Ususret izmjenama Pravilnika s problemima su se suočili studenti izvanrednog studija Socijalnog prava. Prilikom upisa predmeta u rujnu im je ponuđeno da upišu više predmeta nego što je prije bilo dozvoljeno, izvijestio je Jutarnji list.

Prema pravilniku je dopušten upis 30 ECTS bodova, no oni su ih ove godine upisali 37. Da se s nekih kolegija moraju ispisati, javljeno im je tek pred prvi kolokvij.

"Mi smo krivi što smo upisali više, ali oni su očigledno nešto krivo napravili kad nam to javljaju dva mjeseca kasnije“, rekla je studentica Socijalnog prava.

Dio studenata mislio je da više ECTS-a može upisati zbog izmjena kojima su ukinuti rokovi. Sustav Studomata im nije dopuštao da nastave s upisom dok nisu odabrali svih 37 ponuđenih bodova. Tada su im dane upute suprotne onome što je usvojeno bolonjskim procesom.

Vezani članci
27. travanj 2024 14:53