Foto: Pixabay

Pod vodstvom profesorice Zrinjke Peruško u organizaciji Centra za istraživanje medija i komunikacije provodi se istraživanje o upotrebi vijesti u Hrvatskoj, a poziv za sudjelovanje objavljen je na stranici Fakulteta političkih znanosti.

U pozivu stoji da prikupljaju informacije građana o tome kako koriste vijesti i informativne medije u svom svakodnevnom životu.

“Ovo će istraživanje pokazati jesu li promjene u rasprostranjenosti digitalnih medija utjecale na promjenu medijskih repertoara i ulogu vijesti u životima hrvatskih publika. Također ćemo vidjeti kako su ljudi doživjeli promjene životnih okolnosti povezanih s pandemijom virusa, i je li se upotreba medija i uloga vijesti u njihovom životu mijenjala”, rekla je Peruško.

Nadodala je i da su svi dosadašnji rezultati istraživanja Centra objavljeni u različitim člancima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Uz Peruško u istraživanju sudjeluju i doc. dr. sc. Antonija Čuvalo, doc. dr. sc. Dina Vozab i doktorske studentice politologije Ana Hečimović, Jasmina Jovev i Barbara Mašić.

Istraživanje se odnosi na tri područja odnosno grada – Zagreb, Split i Slavonski Brod. Ispitanici su potrebni iz tri dobne skupine, od 18 do 34, 35 do 61 i stariji od 61 godinu. Svi oni koji žive u jednom od ta tri grada te spadaju u predviđene dobne skupine, mogu sudjelovati i doprinijeti ovom istraživanju.

Iz organizacije naglašavaju da je istraživanje anonimno te će se zbog epidemiološke situacije provesti u potpunosti online putem MS Teams aplikacije. Intervjui će se obaviti u prosincu 2020. i siječnju 2021. godine, u dogovoru s ispitanicima, a njihovo trajanje predviđeno je na otprilike 90 minuta.