Foto: Nikolina Tomašić/Global

Petsto studenata Sveučilišta u Zagrebu, koje će uskoro proslaviti 350. godišnjicu, danas je na Ekonomskom fakultetu službeno primilo nagradu za svoj akademski uspjeh. Potpisali su ugovor sa Sveučilištem o primanju stipendija u iznosu od 10.000 kuna.

Projekt je to vrijedan pet milijuna kuna i nagrade je dobilo 350 studenata u kategoriji izvrsnosti, 40 u STEM području, 10 vrhunskih sportaša i čak 100 stipendista lošijeg socioekonomskog statusa, a za tu kategoriju se prijavilo četiri puta više ljudi od zadane kvote, objasnio je rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, koji se obratio studentima.

“Vi predstavljate manje od jedan posto studenata najboljeg hrvatskog sveučilišta i to je veliko postignuće”, poručio im je. “Mi želimo da zajedno s nama budete oličenje tolerancije, demokracije i znanja, a ne nasilništva, u politici, akademskoj zajednici i drugdje”, dodao je.

Istaknuo je da Sveučilište ima jedinstvenu društvenu ulogu predviđati što će se dogoditi u budućnosti te da studenti moraju svoja znanja samostalno unaprjeđivati i prilagođavati se napretku tehnologije i znanja u današnjem svijetu.

Nagrade je dobilo 350 studenata u kategoriji izvrsnosti, 40 u STEM području, 10 vrhunskih sportaša i čak 100 stipendista lošijeg socioekonomskog statusa

“Pred nama je doba umjetne inteligencije i samo vrhunska znanja i vrhunske sposobnosti mogu nadvladati takozvanu opasnost koje se bojimo još od industrijske revolucije, da će nas strojevi nadvladati. Neće, ali samo je znanje to koje će nas održati i vi ste oni koji bi trebali biti predvodnici naše generacije”, rekao je rektor.

Pozvao je studente da budu društveno aktivni i učlane se u studentske udruge i predstavnička tijela te u njima promiču toleranciju, učenje i istraživanje. Istaknuo je da država trenutno izdvaja 0.8 posto bruto društvenog proizvoda za znanost i visoko obrazovanje, a sve ostale zemlje u Europi najmanje 1.2, uz dodatna ulaganja iz industrije.

“Nadam se da će nam naša država omogućiti još jaču podršku u financijskom smislu jer ćemo onda moći davati još puno više”, naglasio je.

Među nagrađenim studentima je i Martin Kolenc s Kineziološkog fakulteta, koji je ujedno i vrhunski sportaš, pa mu je nagrada bila dodijeljena i zbog uspjeha u brzom klizanju na kratke staze. Okupljenima se obratio u ime svih stipendista.

“I ove godine Sveučilište u Zagrebu nagradilo je naš trud i nije dopustilo da on prođe neprimijećen. Dakako, ova nagrada nikako nije kraj, ona je samo još jedna stepenica na kojoj ćemo ostaviti naše tragove. Ona zrcali našu glad za napretkom i naše nezadovoljstvo prosjekom jer onoga trenutka kada se zadovoljimo prosjekom naš put ka uspjehu prestaje”, zaključio je Kolenc.

Umjetnički program za okupljene su pripremili studenti Muzičke akademije i Akademije dramske umjetnosti, a svečanost je završila službenim potpisivanjem ugovora o stipendijama.