Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Potaknuti skandalima te ispadima rektora Damira Borasa koji u posljednjih nekoliko tjedana ruše ugled Sveučilišta u Zagrebu, tridesetak članova Senata spremno je potpisati postupak za raspuštanje Borasa s dužnosti rektora Sveučilišta, piše Jutarnji list.

Takva odluka donesena je neposredno uoči sjednice Senata na kojoj će, da bi Boras prestao obnašati rektorsku funkciju, biti potrebno uvesti točku dnevnog reda te tematike. Također, svoj glas trebat će dati 36 od 70 članova Senata, a kako piše Jutarnji, nekoliko dekana priželjkuje takav ishod. Od ukupnog broja članova, smjenu Borasa do sada je podržalo njih 43 posto, dok je odluka ostalih 57 posto i dalje nepoznata.

“Više se ne može zabijati glavu u pijesak kraj toliko problema koji su isplivali na površinu. Nije tu bitan rektor, nego ugled Sveučilišta koji on ne može održati”, ističe jedan od nezadovoljnih dekana za Jutarnji.

Šutio je, a nije smio

Sveučilište u Zagrebu već ae nekoliko dana nalazi u centru medijske pozornosti zbog niza incidenata u središtu kojih se našao rektor. Započelo je brojnim slučajevima seksualnog uznemiravanja studentica na sastavnicama Sveučilišta, a nakon toga je otkriveno da je za neke slučajeve zlostavljanja Boras znao. Međutim, umjesto da zaštiti žrtve, rektor Boras je stao u zaštitu optuženog profesora te se na ostale prijave, kao i na konkretnu prijavu bivše studentice Filozofskog fakulteta o višestrukoj izloženosti seksualnom uznemiravanju profesora, oglušio, kako piše Telegram.

Novi udar bila je i još jedna afera na Filozofskom fakultetu oko nepostojećeg dekana, a o rješenju te pravne situacije ponovno je zadužen Boras. Rektor se protivio i umirovljenju prorektora te njegova najbližeg suradnika, Ante Čovića, koji je s navršenom 71 godinom već trebao istupiti s dužnosti. Zalagao se produljenje ugovora, iako je prema Zakonu mandat prorektora Čovića trebao završiti u akademskoj godini kada je napunio 70 godina.

“Početkom listopada 2019., na početku akademske godine, upozorila sam Sveučilište u Zagrebu, Hrvatske studije da je produljenje ugovora o radu napravljeno bez suglasnosti Ministarstva”, reagirala je bivša ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Gledanje vlastite koristi

Nova aktualna rasprava vodi se pak oko primanja cjepiva protiv Covida-19, kojeg je sam rektor prebolio još u studenom, a prema Željku Verzeku, pročelniku Klinike za stomatologiju kod kojeg je rektor bio na pregledu zuba, Boras je cijepljen viškom cjepiva na Rebru, piše N1. Verzak ističe da je taj dan u siječnju na redu za cijepljenje bila isključivo Klinika za stomatologiju, a on je pratio situaciju tko se od djelatnika cijepio, a tko nije.

“Rekli su mi da su ostala tri cjepiva, on je to čuo kao i mi i ponudili smo onda rektoru da se cijepi, ako želi. Ja sam pitao ima li razloga da se cijepe. Drugo nisam pitao. Oni su rekli da da i ja nisam dalje ulazio u to”, rekao je Verzak.

U utorak je pisanu ostavku s mjesta prorektorice Sveučilišta podnijela i Mirjana Hruškar koja je prozvala Borasa za neodgovorno ponašanje prema zagrebačkom Sveučilištu i njegovim sastavnicama. Javno je podijelila svoje nezadovoljstvo rektorovom vladavinom te istaknula da ne podržava njegove odluke koje, prema njenom mišljenju, nisu na doprinos Sveučilišta i akademske zajednice.