Foto: Studentski Zbor Sveučilišta U Zagrebu

Na konstituirajućoj sjednici Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, održanoj 24. listopada, odlučeno je da će predsjedničku dužnost obavljati Matej Smetiško, uspješni student politologije na Fakultetu političkih znanosti, dok je kao njegova zamjenica izabrana Josipa Smoljo, studentica Prehrambeno-biotehnološkoga fakulteta.

S obzirom na to da je Smetiško bio jedini kandidat za ovu poziciju, pobjedu je jednostavno odnio s 43 glasa za, 3 protiv te jednim suzdržanim.

“Odlučio sam se kandidirati zato što vjerujem da mogu učiniti neke pozitivne promjene kada je u pitanju studentski standard. Proveo sam dvije godine učeći, skupljajući iskustvo kao član Studentskog zbora i član Predsjedništva. I mislim da me upravo to iskustvo čini kvalificiranim”, rekao nam je novoizabrani predsjednik.

U svom programu ističe kako će se zalagati za veći stupanj transparentnosti u radu zbora, jer je ono tijelo koje predstavlja preko 70.000 studenata zagrebačkog Sveučilišta. Ističe i nužnost moderniziranja studentske iskaznice (iksica), koja bi se koristila i kao dokument u javnom prijevozu, sredstvo plaćanja te ključ domskih soba.

Smetiško vjeruje da će takve promjene uvelike olakšati studentima svakodnevni život te da će potencijal studentske iskaznice tako biti više iskorišten. Osim toga, najavljuje suradnju sa studentskim udrugama kao i nastavak razvoja započetog projekta Zdravo sveučilište.

“Zdravo sveučilište već ima plan predavanja i radionica za cijelu akademsku godinu, no ono što je puno važnije, ostvarujemo niz kontakata s osobama koje nam mogu pomoći tako da nam daju svoju potporu. Neke od tih osoba su naši europarlamentarci. Vjerujem u ovaj projekt te se nadam da će se on realizirati ili dati odlične rezultate kroz sljedeće dvije akademske godine”, objasnio je student politologije.

Do sada je funkciju predsjednika Studentskog zbora obnašao Nediljko Jerković, student Fakulteta elektrotehnike i računarstva, a njegov zamjenik bio je Borna Nemet, student Učiteljskog fakulteta.