StoryEditor

SVJETSKI DAN TELEVIZIJE ‘U novim izazovima tehnologije taj medij je tu da evoluira, gradi neki novi put i pronalazi puteve do svoje publike‘

Prvi televizijski programi i njihovi prijenosi započeli su tridesetih godina 20. stoljeća

21/11/2022 u 11:00 h
13037
UNSPLASH

Povodom Svjetskog dana televizije, za kojeg su Ujedinjeni narodi prije 26 godina odredili da će se obilježavati 21. studenog, nekadašnja novinarka, urednica i voditeljica na Hrvatskoj radioteleviziji i Al Jazeeri, a danas profesorica na Fakultetu političkih znanosti Nensi Blažević podsjetila se na svoje dane na televiziji.

"Iza mene je 20 godina rada. Puno se stvari promijenilo, prvenstveno tehnologija, odnosno digitalnog vremena u kojem živimo", rekla je profesorica Blažević i napomenula da nije ni slutila u što će se televizija pretvoriti kada je započinjala sa svojim radom 1994. godine.

"To je normalno, od kada je televizija krenula i počela se razvijati u pedesetim godinama prošlog stoljeća, ona je konstantno evoluirala pa tako i danas. Ja uvijek kažem da sve što danas vidimo, svi videozapisi i društvene mreže, svemu tome je podloga televizija", nadodala je profesorica.

Prvi televizijski programi i njihovi prijenosi započeli su tridesetih godina 20. stoljeća. Povijest televizije u Hrvatskoj povezujemo s datumom 15. svibnja 1956. godine, kada se bilježila 30. obljetnica Radija Zagreb. Te godine je na Sljemenu postavljen televizijski odašiljač. Danas je televizija dostupna na malim i velikim ekranima, putem televizora, mobitela ili bilo kojeg drugog uređaja koji ju podržava

"Vidim budućnost za televiziju, ona će uvijek imati svoju publiku. U novim izazovima tehnologije, televizija je tu da evoluira, da gradi neki novi put i pronalazi puteve do svoje publike, da pokuša pronaći način kako privući novu publiku, a to su po meni mladi ljudi", kazala je profesorica.

Studenti novinarstva Matija Matković i Lara Mihajlov, koji su kao jedan od ponuđenih smjerova na trećoj godini odabrali Televiziju, komentirali su trenutno stanje televizije.

"Televizija je svakako jedan od medija koji trenutno pati najmanji pad gledanosti, odnosno konzumacije gledatelja. Vidimo da je tisak odavno doživio svoj pad, radio također, tako da televizija predstavlja nekakvu zadnju branu ozbiljnog novinarstva", rekao je Matija.

Dodao je da u današnje vrijeme je teško gledati u daleku budućnost, pogotovo što se novinarstva tiče.

"Ako pogledamo proteklih deset godina, vidimo da su to takve tektonske promjene da je nemoguće reći što će se dogoditi i kako će ovo sve izgledati", istaknuo je Matija.

"Televizija je definitivno medij koji me najviše zanima. Iako često bude stresno, sviđa mi se dinamična atmosfera. Voljela bih jednoga dana raditi na dokumentarnim emisijama kao snimateljica, montažerka, a možda kao i novinarka", istaknula je Lara.

Vezani članci
25. travanj 2024 14:00