Foto: PR

Od predstavljanja krajem studenog prošle godine do danas, besplatni tečaj o umjetnoj inteligenciji “Elements of AI” upisalo je više od 21.000 Hrvata čime se Hrvatska našla među najboljima u Europi po edukaciji o umjetnoj inteligenciji, priopćila je Udruga CroAI na medijskoj konferenciji. Odaziv građana označio je i ostvarenje polovice cilja od 40.000 polaznika iz Hrvatske, ali i omogućio nastavak tečaja “Building AI”.

“U četiri mjeseca smo prešli polovicu ambiciozno postavljenog cilja te smo izrazito zadovoljni interesom koji su građani pokazali za umjetnu inteligenciju. U narednom razdoblju ćemo se snažnije fokusirati na studentsku i školsku populaciju među kojom vidimo potencijal za snažniju promociju tečaja”, izjavio je Mislav Malenica, predsjednik Udruge CroAI koja je nositelj tečaja za Hrvatsku. Uz Finsku, zemlju iz koje dolazi tečaj, najbolji start projekta u Europskoj uniji ostvarila je upravo Hrvatska i u roku od deset dana zabilježila 10.000 polaznika.

“Elements of AI” 2019. godine razvili su Sveučilište u Helsinkiju i tehnološka kompanija Reaktor, a projekt su podržali brojni članovi akademske i poslovne zajednice. U Hrvatskoj je tako pokrenut i poseban program za poslovne organizacije “AI Challenge” s ciljem poticanja zaposlenika na pohađanje tečaja. Programu se dosad priključilo više od 70 organizacija među kojima je i Microsoft Hrvatska.

“Umjetna inteligencija je tehnologija koja mijenja cijelo društvo i naš način života jer može riješiti neke od najvećih društvenih izazova u područjima poput zdravlja ili okoliša. Ovakve edukacije su izuzetno bitne da bismo je demistificirali, prihvatili i koristili, a sve u skladu s našim zajedničkim ciljem da postanemo globalno konkurentniji”, rekla je Tatjana Skoko, direktorica Microsofta Hrvatska.

Tečaj “Elements of AI” sastoji se od šest poglavlja, a nakon završetka svi polaznici dobivaju AI certifikat. Nastavak tečaja “Building A” trenutno je dostupan na istoj web stranici na engleskom jeziku.