Foto: Privatna arhiva

Mislav Gleich, student Filozofskog fakulteta u Zagrebu, izdao je novi roman “Velika nevolja oca Dickersona: Priča iz Colorada”. Riječ je o njegovom četvrtom romanu ukupno, a drugom u posljednjih godinu dana. Lani je njegov žanrovski polivalentni roman “Beskrajno ljeto” prema HRT-u bio jedna od najtraženijih domaćih knjiga toga ljeta, a ubrzo iza toga prihvaćen je u Društvo hrvatskih književnika (DHK) kao njihov trenutno najmlađi član, te jedan od najmlađih članova u povijesti društva.

Roman “Velika nevolja oca Dickersona: priča iz Colorada” je crnohumorna priča inspirirana radovima braće Coen, Guya Ritchieja, ali i pisaca kao što su Charles Dickens, Winston Groom i Stephen King. Priča je to o eponimskom junaku, ocu Dickersonu, koji je ni više ni manje ateistički svećenik iz Colorada. Jedne noći na inače pustoj prometnici, on u alkoholiziranom stanju slučajno pregazi tajanstvenog mafijaša, te na njemu pronađe pištolj i pola milijuna dolara. Nakon što pobjegne s mjesta nesreće, u njegov gradić sjatit će se i druge ekscentrične figure. Između ostalog, bit će ondje i drugi mafijaši koji će od svećenika htjeti povratiti novac, te budalasti šerif koji će nastojati razotkriti što se to zbiva u tom mjestašcu. Uslijedit će, jednom riječju, crnohumorni kaos.

“Knjiga je humoristična, ali bavi se temom iskupljenja”, rekao je Gleich.

Foto: Privatna arhiva

“Zanimalo me kako se jedan pali svećenik mizantrop može iskupiti za svoje grijehe i svoj život dovesti u red. Stoga je riječ o jednoj prilično pozitivnoj i optimističnoj knjizi”, kazao je.

„Ovaj roman ciljano je Americana. Utopljen je u specifičnu američku kulturu i vrvi simbolima američkog života (bejzbol, mali koloradski grad, stari pick-up kamionet, Stjenjak, sačmarice, gangsteri, šerif…), a struktura mu je gotovo filmska. U priči se istražuje i cijeli splet likova i njihovih individualnih stvarnosti, a situacije ne izlaze iz zadanih granica dozvoljenih u tom žanru“, rekao je o romanu dipl. mag. ang. Neven Brlek.