Foto: Pexels

Španjolska Državna meteorološka služba priopćila je da je u siječnju u španjolskim Pirenejima temperatura pala na – 34 stupnja Celzija, što je čini najnižom temperaturom ikad zabilježenom na Pirenejskom poluotoku, prenosi Hina.

Povijesno niska temperatura zabilježena je u meteorološkoj postaji Clot del Tuc de la Llanca u Aragonu u španjolskim Pirenejima. Ova temperatura nadmašila je dosadašnji temperaturni rekord zabilježen 1956. godine u Estany-Gentou u Lleidi na sjeveroistoku Španjolske, kada je temperatura zraka iznosila -32 stupnja Celzija.

Španjolsku je pogodila oluja Filomena zbog koje bi temperature u središnjim i sjevernim dijelovima Španjolske trebale pasti i do -10 stupnja Celzija, piše The Local. Obilne snježne padaline očekuju se na neuobičajeno niskim nadmorskim visinama, a snijeg je okupirao gadove Madrid i Barcelonu.

Temperaturni rekordi padaju i u drugim dijelovima svijeta. Peking je zahvatio val hladnoće pa je početkom siječnja zabilježeno -19.2 stupnja Celzija, što je najniža temperatura u kineskom glavnom gradu od 1966. godine, prenosi The Straits Times.