StoryEditor

‘TOSKANO, POMAKNI SE‘ Vogue nahvalio hrvatske vinske regije

Na popisu ove reportaže našli su se Pelješac, Konavle i Istra

20/02/2023 u 07:50 h
14824
PIXABAY

"Toskano, pomakni se: Zašto bi hrvatske vinske regije trebale biti na vašem radaru" naziv je velike reportaže novinarke Juile Eskins za američki Vogue. Reportaža je namijenjena svim ljubiteljima vina, a na popisu su se našli Pelješac, Konavle i Istra. Eskins je za Hrvatsku imala samo riječi hvale i domaćim vinarima napravila odličnu reklamu.

Novinarka je reportažu započela opisom hrvatske obale koja bi trebala biti prva asocijacija na Hrvatsku, no nastavila je s time da su na prošlogodišnjem natjecanju Decanter World Wine Awards hrvatski vinari osvojili 16 platinastih i tri zlatne medalje. Upravo je ovakav uspjeh povećao interes turista za Hrvatsku, zemlju koja ukupno ima 130 autohtonih sorti grožđa i postala je sve popularnija u krugovima ljubitelja vina i enologije.

Konavle je opisala kao idilično mjesto puno pješačkih staza i slapova okruženo primorskim obiteljskim gradovima. S područja Konavla, istaknula je suho bijelo vino. Za poluotok Pelješac, uz kamenice, Eskins je istaknula crno vino. Riječ je o sorti Plavac Mali. Istri je dodijelila nadimak "Nova Toskana" zbog prepoznatljivih brežuljaka, vinograda, maslinika i šuma.

Decanter World Wine Awards smatra se jednim od najprestižnijih vinskih natjecanja na svijetu. U ocjenjivanju vina sudjeluju sudci svjetske klase, a poznati su po svojoj strogoći. Posljednjih godina ovo natjecanje postalo je jedno od najvažnijih, pa se njegovim rezultatima vode i trgovci i potrošači. Ovogodišnje ocjenjivanje održat će se od 16. do 19. travnja, a dodjela zlatnih, srebrnih i brončanih medalja bit će od 24. do 26. travnja. Vikend kasnije održat će se dodjela platinastih priznanja i kušanja najbolje ocijenjenih vina, stoji na službenoj stranici.

Vezani članci
20. travanj 2024 12:30