Foto: Pixabay

Albert Uderzo, francuski ilustrator koji je svoj život posvetio stvaranju stripa Asterix, preminuo je jučer u 92. godini života.

“Umro je u snu u svojoj kući u Neuillyju od srčanog udara nevezanog uz koronavirus. Bio je vrlo umoran unazad nekoliko tjedana”, rekao je njegov zet za novinsku agenciju AFP. Uderzo se rodio 25. travnja 1927. godine na sjeveroistoku Francuske, kao dijete talijanskih imigranata. Crtanje mu je bio hobi još od malih nogu, a budući da je stvarao crno-bijele crteže ni dijagnoza daltonizma nije mu predstavljala prepreku. S vremenom je razvio veliku ljubav prema američkim stripovima, a posebno su ga impresionirali radovi Walta Disneya.

Nakon drugog svjetskog rata Uderzo je posao pronašao u novinskim agencijama World Press i International Press gdje je upoznao svojeg budućeg partnera, pisca Renéa Goscinnyja. Zajedno su stvorili povijesno-fantastični serijal stripova Asterix, čija je radnja smještena u izmišljen gradić za vrijeme Galskih ratova i prati junake Asterixa i njegovog najboljeg prijatelja Obelixa.

Nakon Goscinnyjeve smrti 1977. Uderzo preuzima i dužnost pisanja stripova, koju obavlja sve do 2009. kada je svoja prava prodao izdavačkoj tvrtki Hachette.