StoryEditor

‘U PROCESU 4‘ Postavljena nova izložba fotografija studenata ADU

Ovo je četvrta po redu izložba koja predstavlja presjek studentskog rada
Autor:
Global.
20/03/2021 u 20:36 h
izložba<br />
izložbaUNSPLASH
"Radovi su nastali u posljednjih godinu dana, a sada se napokon pokazao epidemiološki povoljan trenutak da ih tradicionalno izložimo", rekla je docentica Jelena Blagović s Katedre za fotografiju Akademije dramske umjetnosti i voditeljica Galerije f8, u kojoj je postavljena nova studentska izložba fotografija "U procesu 4".

Istaknuti se u gomili

Svoje radove izlažu studenti preddiplomskog studija snimanja koji su na njima radili u sklopu fotografskih kolegija. Radovi su tematski podijeljeni prema određenoj godini studija pa tako studenti prve godine izlažu dokumentarne i reportažne radove. Studenti druge godine izlažu konstruirane i narativne radove poput mrtve prirode i obiteljske fotografije dok se studenti treće godine bave temama pejzaža i tijela. "Naši studentice i studenti nalaze se u nezavidnoj situaciji, svjesni da je iznimno teško istaknuti vlastite u gomili fotografija kojima smo bombardirani svakodnevno na sve moguće načine", istaknula je Blagović.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli ADU Galerija f8 (@adu_galerija_f8)

"Zadržati pažnju i razviti interes kod gledatelja za pojedinu seriju, temu ili naša promišljanja veliki je uspjeh", dodala je. Radovi su nastali pod mentorstvom docentice Blagović, profesora Darija Petkovića i docenta Bojana Mrđenovića, ali ispiti su održani i pred širim dijelom odsjeka. "Na nastavi i semestralnim komisijskim ispitima svi sudjeluju u razgovoru i konstruktivnoj kritici radova te na taj način studenti dobivaju širu povratnu informaciju", napomenula je Blagović.

Svestranost studija

Tijekom studija studente potiču na kritičko promišljanje, umjetničko istraživanje te poznavanje povijesti fotografije i suvremenih fotografskih tendencija, objasnila je Blagović. Također, uči se povijest i teorija umjetnosti, sociološki utjecaj i filozofija medija fotografija. "Naši studenti imaju širinu znanja i elokvenciju u predstavljanju vlastitih koncepata čime se njihovi radovi u konačnici ističu od drugih fotografija", naglasila je docentica. Ovo je četvrta po redu izložba "U procesu" na kojoj se predstavljaju radovi studenata, a uz fotografije izlažu se i studentske radne bilježnice i knjižice sa serijama fotografija. Prva izložba održana je 2018. godine. "Izložbe pod nazivom ‘U procesu‘ doista radimo u procesu, one su presjek svega što se radi na studiju, a ne izbor najboljih radova. Želimo da publika ima uvid u proces učenja fotografija i cilj nam je prikazati studentski napredak kroz studij", poručila je Blagović. Izložba je otvorena do 31. ožujka.
25. travanj 2024 08:49