Foto: Kristina Uremović

Studenti iz Osječko-baranjske županije ostaju bez besplatnog željezničkog prijevoza, odluka je to koja je objavljena na službenim stranicama Županije. Sama odluka stupa na snagu od 15. svibnja, a karte kupljene za svibanj vrijede do kraja mjeseca.

No, iako ostaju bez besplatnog prijevoza, studenti će i dalje imati popust od 50 posto koji odobrava HŽ Putnički prijevoz.

“Zbog ovoga ću rjeđe posjećivati svoje u Osijeku, ali i putovati generalno. Teško je to uklopiti u ionako skroman studentski budžet”, rekla je Ivana Kovačić, studentica na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Istaknula je da ju je odluka iznenadila te da ih nitko iz Županije nije pravovremeno obavijestio o ukidanju mjere.

Problem loše komunikacije sa studentima spomenula je i Laura Lazić iz Osijeka, studentica Komunikologije na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

“Ja sam razočarana provedbom ovog projekta, kao i realizacijom. Tijekom cijele provedbe, pa i sada kada se završio, komunikacija između Županije i studenata bila je vrlo loša”, kritizirala je Laura te je nadodala da je novosti o toj mjeri saznavala iz medija ili tijekom preuzimanja karata. Sporna joj je i činjenica da nitko iz Županije nije stupio u kontakt sa samim korisnicima s obrazloženjem zašto gube povlastice.

Kao glavni razlog gubljenja povlastica iz Županije navode financijsku neodrživost mjere. Prema njihovim navodima, zbog porasta broja studenata koji koriste mjeru i rasta broja pojedinačnih putovanja, sredstva iz proračuna postala su nedostatna za nastavak provedbe projekta sufinanciranja javnog prijevoza redovitim studentima.