StoryEditor

UDRUGA CELIVITA Pokrenuta anketa s ciljem uvođenja bezglutenske hrane u menze

Bez regulirane prehrane u menzama, na posebnom su udaru upravo studenti koji boluju od ove bolesti

Autor:
Global.
24/04/2022 u 22:22 h
<p>Gluten free food.<br />
21.04.2022.<br />
Freepik</p>
Gluten free food. 21.04.2022. FreepikFreepik
Udruga CeliVita – Život s celijakijom provodi anketu o uvođenju bezglutenske prehrane u studentske menze, objavili su na Facebooku. Projekt su pokrenuli zbog studenata koji boluju od celijakije, a da bi im se pružila adekvatna prehrana i poslužila jela bez glutena u menzama diljem Hrvatske. U projektu sudjeluju i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te Studentski centri iz cijele države.

Nema naznake promjena

Glavni cilj je promjena Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarenja prava na pokriće troškova prehrane u dogovoru Udruge s predstavnicima Studentskog zbora i Zajednice studentskih centara. Izmjena je nužna da bi se omogućila nabava specijalnih namirnica za obroke bez glutena čime bi se uveli novi i poboljšani jelovnici. "Trenutno nema naznake kada će doći do konkretnih promjena i implementacije novog Pravilnika koji će, ako se usvoje jelovnici za osobe na prehrani bez glutena, ubrzati proces prilagodbe Studentskih centara", kaže voditeljica projekta Udruge Ida Čarnohorski. Već sad je moguće implementirati određene prilagodbe u studentskim centrima i to bez promjene Pravilnika dodala je voditeljica, a to ovisi, ističe, o samoj volji pojedinog studentskog centra. Anketa se provodi među studentima, a kako kažu iz Udruge, "neophodno je znati točan broj studenata koji zahtijevaju zdravstveno uvjetovanu bezglutensku prehranu i njihovu raspodjelu po Studentskim centrima". Tako bi saznali broj studenata kojima je takva vrsta prehrane doista potrebna.

Nema lijeka, samo kontrola

Iz CeliVite pojašnjavaju da je celijakija sistemska, imunološki posredovana doživotna bolest koja se javlja kod genetski predisponiranih osoba uslijed konzumacije glutena- bjelančevine koja se nalazi u zrnu pšenice, ječma i raži. Jedini lijek je doživotna kontrolirana prehrana bez glutena. Bez regulirane prehrane u menzama na posebnom su udaru upravo studenti koji boluju od ove bolesti. Upravo zato, oni sami moraju pripremati svoje obroke u neadekvatnim uvjetima studentskih domova uz svoje vlastite resurse. Zbog toga, brojni studenti svjesno ili nesvjesno počinju kršiti preporučenu prehranu čime dugoročno ozbiljno narušavaju svoje zdravlje. "Nadamo se i vjerujemo u pozitivne promjene koje će studentima na prehrani bez glutena omogućiti ravnopravan položaj te pomoći očuvati njihovo zdravlje", poručuju iz udruge CeliVita.
19. travanj 2024 05:26