Foto: Unsplash

Zastupnici u Francuskom parlamentu izglasali su odluku o povratku 27 muzejskih predmeta iz Francuske u muzeje Benina i Senegala. U Benin će biti vraćeni kipovi i predmeti otuđeni 1892. godine tijekom francuskih osvajanja, a Senegalu sablja Omara Saidoua Talua, vojnog zapovjednika i vjerskog vođe iz 19. stoljeća. Povratak muzejskih artefakata u Benin i Senegal nastavak je procesa restitucije i “dekolonizacije” muzejskih postava koje je Francuska pokrenula prije tri godine, prenosi The Art Newspaper.

Podijeljena mišljenja o uspjehu dogovora

Artefakti otuđeni tijekom kolonijalnih osvajanja već godinama su izvor prijepora i žustrih rasprava između predstavnika zemalja koje su u svojoj prošlosti pretrpjele kolonizaciju i vlada nekadašnjih kolonijalnih sila poput Velike Britanije i Francuske. Povratak kipova i opljačkanih predmeta iz kraljevske palače u Abomeyu, u današnjem Beninu i sablje Senegalskog vojskovođe predstavlja jedan od rijetkih, ali sve češćih primjera uspješnog rješavanja takvih sporova. Osnovano je i posebno tijelo u koje su uključeni stručnjaci za istraživanje kulture i povijesti, ali i političari čija je uloga nadgledanje povratka muzejskih artefakata zemljama iz kojih su otuđeni.

Aktualna Francuska ministrica kulture Roselyne Bachelot smatra da povratak predmeta u Benin i Senegal predstavlja razvoj odnosa Francuske i afričkih zemalja.

Ovo nije čin pokajanja ni osude francuskog kulturnog modela već početak novog poglavlja u kulturnim vezama između Francuske i Afrike”, izjavila je ministrica.

Međutim, predsjednik Benina Patrice Talon opisao je povratak artefakata kao minimalan ustupak Francuske ako se u obzir uzme ukupan broj otuđenih predmeta koji se još uvijek nalaze u francuskim muzejima.

“Ono što želimo je opći zakon koji daje ovlasti izvršnoj vlasti da pregovara s nama o sveobuhvatnoj restituciji”, izjavio je Talon za Jeune Afrique. Na taj način komentirao je često nesređeno pitanje ovlasti kada je riječ o donošenju odluke o povratku muzejskih predmeta.

‘Dugotrajna posudba’

Proces povratka osvajanjima i pljačkom stečenih predmeta iz europskih muzeja u posljednjih nekoliko godina razvio se u bitno političko pitanje koje je iznjedrilo niz zakonskih, ali i svjetonazorskih dvojbi. Iako zemlje poput Etiopije i Čada potražuju od Francuske više tisuća predmeta još uvijek u Francuskoj ne postoji dovoljno razvijen zakonski okvir unutar kojeg bi se mogli procesuirati takvi zahtjevi.

Mnogi predmeti poput sablje Omara Saidoua Talua vraćeni su muzejima matičnih zemalja kroz praksu “dugotrajne posudbe“, koju se sve više kritizira kao odugovlačenje trajnog povratka predmeta. Kada je 2017. godine francuski predsjednik Emanuel Macron tijekom posjeta Burkini Faso najavio rješavanje pitanja artefakata iz Afrike koji se nalaze u kolekcijama francuskih muzeja njegov govor podigao je buru i u drugim bivšim kolonijalnim silama.

Voditelji pojedinih francuskih muzeja i galerija upozoravali su da će takav pristup otvoriti “Pandorinu kutiju” zahtjeva za povratkom predmeta.

Kao odgovor na sve snažnije zahtjeve za opljačkanim predmetima došlo je i do pregovaranja o predaji niza artefakata iz Londonskog muzeja Victoria&Albert u Etiopiju ranije ove godine. Dogovorena je predaja predmeta koje su Britanci opljačkali nakon bitke kod Magdale prije više od 150 godina, a koji imaju neprocjenjivu vrijednost u kontekstu kontinuiteta razvoja kulture i umjetnosti naroda Etiopije. Treba imati na umu da je taj dogovor postignut nakon dugogodišnjih pregovaranja i tek nakon što se promijenilo vodstvo Victoria&Albert muzeja.

Prezentacija i kontekstualizacija predmeta afričkih i azijskih kultura u Europskim muzejima također je već godinama sporna i mnogi kritičari smatraju da pogoduje europocentričnom pogledu na povijest i svjetsku kulturnu baštinu.