StoryEditor

UKRAJINA: TJEDNI PREGLED DOGAĐAJA Harkiv ponovno ukrajinski, Plenković posjetio Kijev

Donosimo pregled ključnih događaja ovog tjedna u Ukrajini

Autor:
Global.
15/05/2022 u 09:41 h
<p>Ukrajina<br />
UkrajinaPixabay

PONEDJELJAK, 9. svibnja

Ruski predsjednik Vladimir Putin, povodom obilježavanja pobjede nad Njemačkom u Drugom svjetskom ratu, na središnjem trgu u Moskvi održao je govor o Ukrajini. Putin je rekao da se Zapad pripremao za napad na Rusiju i da je "specijalna vojna operacija" u Ukrajini bila potrebna i pravodobna mjera. Također, odao je priznanje ruskim vojnicima i dragovoljcima koji se bore u istočnoj Ukrajini i istaknuo da se oni bore za sigurnost svoje zemlje. U videoobraćanju objavljenom u ponedjeljak, Zelenski je rekao da Rusija "ponavlja zločine Hitlerovog režima" i da se, na dan pobjede nad nacizmom, bore za novu pobjedu. Dan pobjede obilježen je i u okupiranim dijelovima Ukrajine, u Mariupolju je održan mimohod koji je predvodio čelnik samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušiljin. U Poljskoj, na obilježavanju Dana Europe, proukrajinski prosvjednici zalili su crvenom bojom ruskog veleposlanika. Premijer Andrej Plenković u nedjelju je posjetio Kijev i susreo se s ukrajinskim državnim vrhom. Predsjednik Zelenski rekao je da je ovo važan posjet koji označava hrvatsku podršku, dok je premijer kazao da će Hrvatska nastaviti pružati pomoć u svim područjima. Razgovarali su o potrebnom za završetak rata.

UTORAK, 10. svibnja

Nastavljaju se borbe na istoku zemlje, raketiran je i lučki grad Odesa. Glavna tajnica Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić pozvala je na "hitan prekid neprijateljstva" i objavila da je s ukrajinskim vlastima dogovorila nove mjere kao odgovor na posljedice ruske invazije. Pejčinović Burić posjetila je Ukrajinu u ponedjeljak na Dan Europe, a susrela se s predsjednikom Zelenskim i ostatkom državnika. Ukrajinski operator sustava za prijenos plina GTSOU priopćio je da će zaustaviti prijenos ruskog plina za Europu preko ulazne točke Sohranivke na istoku Ukrajine zbog "miješanja okupatorskih snaga u tehničke procese". Stanica Novopskov u ruskim je rukama od početka invazije. Ukrajina je objavila da su njezine snage potisnule ruske u kontraofenzivi kod Harkiva i da su područja sjeverno i sjeveroistočno od Harkiva vratili pod svoju vlast.

SRIJEDA, 11. svibnja

Ukrajinska regija Herson planira zatražiti od predsjednika Putina da se pridruži sastavu Rusije, objavila je ruska agencija TASS pozivajući se na proruske vlasti u regiji. Glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov komentirao je da bi stanovnici Hersona trebali sami odlučivati o tome, kao i da takve odluke moraju imati "jasne pravne osnove i status, biti legitimne kao u slučaju Krima". U Europi se raspravlja o embargu na rusku naftu, većina država članica Europske unije podržava zabranu uvoza ruske nafte u okviru novog šestog paketa sankcija. Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto rekao je da bi se potencijalni embargo na rusku naftu negativno odrazio na mađarsko gospodarstvo i da bi prijenos nafte naftovodima trebao biti izuzet iz embarga. Francuski predsjednik Emmanuel Macron i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen o tome su razgovarali s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

ČETVRTAK, 12. svibnja

Ruske trupe krenule su s povlačenjem iz Harkiva nakon što su pretrpjeli velike gubitke u ukrajinskoj protuofenzivi. Prema procjeni britanskog Ministarstva obrane, ruske snage preraspodijelit će se u blizinu ukrajinskog grada Izjuma da bi "koncentracija glavnih snaga" ruske vojske bila veća. Sve se više govori o pridruživanju Finske NATO-u, što bi promijenilo stratešku ravnotežu u Europi. Putinov glavni glasnogovornik komentirao je tu vijest i rekao da taj potez neće Europu učiniti sigurnijim mjestom, a zamjenik ruskog veleposlanika u UN-u, Dmitrij Polianski, bio je oštriji pa je izjavio da ako Finska i Švedska uđu u NATO, postaju dio neprijatelja i snose sve rizike. Da bi nove zemlje pristupile NATO paktu moraju dobiti podršku svih 30 članica, a turski predsjednik također je izrazio neslaganje sa širenjem.

PETAK, 13. svibnja

Ukrajina je oštetila logistički brod ruske mornarice kod Zmijskog otoka, tvrde Ukrajinci. Ukrajinci su napali raketama i rusko desantno plovilo klase Serna blizu morske granice s Rumunjskom. Kod Zmijskog otoka se neprestano vode borbe za zapadni dio Crnog mora. Održano je prvo suđenje za ratne zločine u Ukrajini. Vadimu Shyshimarinu prijeti doživotni zatvor jer je navodno pucao u glavu civila kroz otvoreni prozor automobila. Ured glavnog državnog tužitelja Ukrajine istražuje više od 10.700 potencijalnih ratnih zločina. Ruska novinska agencija TASS velikom većinom glasova suspendirana je na neodređeno vrijeme iz Europskog udruženja novinskih agencija (EANA). S druge strane, iz EANA-e poručuju da potpuno podržavaju ukrajinsku agencije Ukrinform te joj najavljuju pomoć. Ukrajinski vojnici stavili su tijela poginulih ruskih vojnika u vagone-hladnjače te će ih vratiti Rusiji. U skladu s međunarodnim pravom, nakon sukoba poginula tijela vraćaju se zemlji iz koje jesu.

SUBOTA, 14. svibnja

I dalje traju napori da se iz čeličane Azovstal evakuira oko 60 osoba, onih najteže ranjenih. Vodi se bitka za regiju Donbas, a ukrajinske snage krenule su u protuofenzivu kod grada Izjuma čiji bi uspjeh mogao rezultirati velikim neuspjehom Rusije u osvajanju Donbasa.
23. travanj 2024 21:28