Foto: Pixabay

U prvih šest mjeseci 2020. godine zabilježen je 21 prosvjed širom svijeta popraćen kršenjem slobode tiska, a mnogi novinari bili su napadnuti, uhićeni ili ubijeni, objavljeno je na službenoj stranici UNESCO-a.

Do naglog porasta napada policajaca i sigurnosnih snaga na novinare došlo je u posljednjih pet godina kada je ubijeno deset novinara. Do sredine 2020. godine broj napadnutih novinara iznosi 125, a uhićenih 47. Upravo ovaj veliki broj doveo je do povećanog kršenja slobode medija i ograničavanja u pristupu informacija diljem svjetskih regija.

Direktor UNESCO-a oštro je osudio svako ubojstvo novinara koji su izgubili život dok su radili u Siriji, Meksiku, Izraelu, Nikaragvi, Sjevernoj Irskoj, Nigeriji i Iraku.

Odbor za zaštitu novinara objavio je da se više od 500 prekršaja dogodio upravo na ovogodišnjim Black Lives Matter prosvjedima.

“Novinari imaju ključnu ulogu u izvještavanju i informiranju publike o protestnim pokretima. Dugo godina UNESCO podiže globalnu svijest da bi osigurao siguran posao bez straha od progona, a obučava i sigurnosne snage te sudstvo o međunarodnim normama u slobodi izražavanja”, rekla je glavna ravnateljica UNESCO-a, Audrey Azoulay.

Izvješće otkriva i da su uzroci prosvjeda uglavnom bili povezani s ekonomskom nepravdom, vladinim korupcijama, padom političkih sloboda i rastućom autoritarnosti. Detaljno su opisani različiti načini zlostavljanja novinara od nadzora, uznemiravanja, zastrašivanja, premlaćivanja, pucanja smrtonosnom ili nesmrtonosnom municijom, zadržavanja, otmica i namjernog uništavanja opreme.

Osim toga, napisane su i preporuke kojima bi akteri, mediji i državne vlasti te međunarodne organizacije, osigurali bolju zaštitu novinara.