Foto: IRO

Samo devet posto studenata s djecom prima stipendiju, a u ništa boljoj situaciji nisu ni studenti koji su studij prvi puta upisali s 21 godinom. Naime, njih tek sedam posto prima financijsku potporu, što ukazuje na izrazito lošu raspoređenost stipendija među ranjivim skupinama, kako je pokazalo međunarodno istraživanje EUROSTUDENT V.

Budući da stipendije kao izvor prihoda za pokrivanje troškova studija koristi tek manje od četvrtine studenata u Hrvatskoj, a kako bi se ta situacija poboljšala i studenti dodatno informirali o mogućnostima financijskih potpora, Institut za razvoj obrazovanja po 14. put organizira Sajam stipendija, koji će se održati 16. listopada u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu te 18. listopada na kampusu Sveučilišta u Rijeci.

Studenti sveučilišnih studija znatno češće primaju stipendiju u odnosu na studente stručnih studija

Kako je pokazalo istraživanje, izrazita neravnopravnost u raspoređenosti stipendija očituje se i u tome da izvanredni studenti koji plaćaju školarine ne primaju gotovo nikakav oblik stipendije, studenti sveučilišnih studija znatno češće primaju stipendiju u odnosu na studente stručnih studija, a studenti koji su završili gimnaziju češće primaju stipendije u odnosu na studente koji su završili strukovne srednje škole.

Posjetitelji Sajma stipendija u Zagrebu i Rijeci moći će na jednom mjestu pronaći sve informacije i usluge ključne za uspješnu prijavu na stipendije i studijske programe, a jedan od ciljeva IRO-a jest potaknuti i lokalne zajednice, tvrtke, zaklade te udruge na aktivnije stipendiranje studenata.

Više informacija o programu Sajmu moguće je pronaći na Facebook stranici Tražim stipendiju (www.facebook.com/trazim.stipendiju) te na portalu www.stipendije.info.

Global je medijski pokrovitelj Sajma stipendija.