StoryEditor

UPISI 2021. Objavljen popis najpopularnijih studija među maturantima

Studij Logopedije ponovno zasjeo na vrh liste, a Psihologija je zauzela čak tri mjesta
Autor:
Global.
09/03/2021 u 08:44 h
Studenti u dvorani na fakultetu<br />
Studenti u dvorani na fakultetuUnsplash
Agencija za znanost i visoko obrazovanje izdala je listu deset najpopularnijih studijskih smjerova među ovogodišnjim maturantima prema omjeru prvih izbora i kvote studenata koju fakulteti primaju. Pred maturantima je polugodište priprema za maturu, a svoje studijske izbore počeli su prijavljivati od 1. veljače.

Logopedija opet prva

Uz popis najtraženijih studija, Agencija je objavila analizu tržišta koja pokazuje koja područja Hrvatske su prezasićena određenim strukama i zanimanjima. Time se ukazuje na potrebe smanjivanja, odnosno povećavanja kvota na nekim studijskim smjerovima s obzirom na potrebe tržišta. Prvi na listi najtraženijih studija je Logopedija na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu. Za sada je to prvi izbor za čak 398 maturanata, a samo 80 njih će dobiti priliku upisati ovaj smjer. Zanimljivo je da je logopedija već nekoliko godina za redom prvi izbor hrvatskih maturanata. Drugo i treće mjesto na popisu zauzeli su studiji Psihologije, ali u različitim gradovima. Zagrebački Filozofski fakultet će na ovaj studij od 334 zainteresirana studenta primiti njih 76, dok će onaj Rijeci od 174 zainteresiranih upisati 42 studenata. Četvrto mjesto zauzeo je stručni studij Kriminalistike na Visokoj policijskoj školi. Upisna kvota za ovaj smjer je 30, a za sada ga je 114 studenata stavilo na prvo mjesto liste prioriteta, a slijedi ju Fizioterapija. Ovaj studij se izvodi na Odjelu zdravstvenih studija u Splitu, a za 13 upisnih mjesta za sada se bori 49 kandidata.

Puno zainteresiranih, malo mjesta

Studij Animiranog filma i novih medija na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu šesti je na popisu najpopularnijih smjerova te je prvi je izbor za 60 maturanata, a samo njih 16 će dobiti priliku za upis. Sestrinstvo na Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek zauzelo je sedmo mjesto. Ovaj smjer želi upisati 109 maturanata, a upisna kvota iznosi 30. Da je psihologija vrlo atraktivna i tražena pokazuje činjenica da se još jedan studij Psihologije našao u deset najtraženijih, i to onaj na zadarskom Filozofskom fakultetu. Trenutno se 120 studenata, kojima je ovaj studij prvi izbor, bori za jedno od 37 slobodnih mjesta. Studij Dizajna na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu ove godine primit će 32 nova studenta, a kao prvi izbor prijavio ga je 101 maturant, a posljednji na listi najtraženijih studij je Dentalna medicina. On se izvodi na Fakultetu dentalne medicine u Rijeci te su za njega zainteresirana 94 maturanta, a upisna kvota iznosi 30. Konačne rang-liste najavljene su za kraj srpnja 2021. godine.
25. travanj 2024 09:06