Foto: Screenshot

Radojka, digitalna tajnica Ministarstva za istraživanje ruda i gubljenja vremena, novi je digitalni asistent koji nudi nešto drukčiju pomoć u borbi protiv koronavirusa. Za razliku od Andrije, koji je javnosti predstavljen prošloga tjedna i koji pomaže ljudima da prepoznaju simptome zaraze koronavirusom na sebi i drugima, Radojka nudi ponešto šaljivije odgovore.

Kreatori stranice, koji su za sad nepoznati, omogućili su digitalnoj asistentici da odgovara na manje ozbiljna pitanja kao što su radno vrijeme trgovina, dostupnost WC papira, a ponuđeni su i savjeti za siguran seks. Osim toga, određeno je i vrijeme digitalne tajnice koja je korisnicima dostupna od ponedjeljka do petka u terminu od 8 do 16 sati, s pauzom od 11 do 13.

Ipak, Andrija i Radojka imaju i nešto zajedničko. Da bi građani dobili odgovore na pojedina pitanja u mali kvadratić trebaju unijeti broj pitanja na koje žele dobiti odgovor. Ponuđene informacije su zanimljive, a neki su odgovori potkrepljeni i grafičkim prikazom.

Upit o novoj digitalnoj asistentici poslali smo i Vladi, no službeno očitovanje još uvijek nismo dobili. Njezinu pomoć zatražiti se može na web adresi radojka.online.

Foto: Screenshot

1. Koliko će ovo još trajati? – Sljedeća dva tjedna su kritična, nakon toga ćemo razmišljati o popuštanju mjera.

2. Kada rade dućani? – Većina dućana radi od 08 do 17 sati.

3. Ima li WC papira u dućanima? – Ima, i to ne znači da trebate kupiti 100 pakiranja.

4. Kad je najbolje vrijeme za otići u dućan ili poštu? – Najbolje je otići oko 12. Naime, točno u to vrijeme većina penzionera mora ručati. Najgore je otići u 08 ili 09 sati.

5. Kad je najbolje vrijeme za otići u šetnju? – Po noći, tada ima najmanje ljudi.

6. Jesam li nešto zaboravio/la, Radojka? – Očitati struju? – Platiti račune? – Izvaditi meso za sutra?

7. Smijem li se seksati s neznancima? – Seks je dopušten uz obvezno pridržavanje relevantnih mjera. Do neznanca dođite ili neka on dođe do vas taksijem, biciklom ili pješke. Tijekom seksa, ne skidajte maske i rukavice.