Foto: Privatna arhiva

Na međunarodnom sajmu inovacija IENA u Nürnbergu, koji je poznat po inovativnim idejama kandidata čitavog svijeta, dodijeljena je zlatna medalja našem Šimi Grbiću za njegov rad pod nazivom “Autonomous vehicle driven by pneumatic muscles” u kategoriji inovacije sa sveučilišta.

Šime je student pete godine na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje na smjeru Mehatronike i robotike, a ovo mu nije prva visoko prestižna nagrada, a zasigurno nije ni posljednja.

Na sajmu na kojem je odnio zlato, sudjelovalo je preko 250 udruga i izlagača iz oko 50 zemalja svijeta s preko 800 inovativnih radova i ideja. U razgovoru sa Šimom otkrivamo da je, prema njegovom mišljenju, konkurencija bila velika jer su natjecatelji bili sa svih strana svijeta, ali kako usprkos tome nije imao nikakve posebne pripreme.

Do zlata uz mentore i industriju

Ideju za inovaciju dobio je tijekom konzultacija s profesorom Željkom Šitumom oko završnog rada. On ga je i mentorirao u realizaciji vozila, a dijelom su mu pomogli i iz Udruge mehatroničara FSB-a te tvrtka Festo koja je donirala komponente za izradu.

FOTO: Privatna arhiva

Njegovim riječima njegov rad je “vozilo koji za svoj pogon koristi stlačeni zrak, odnosno pneumatske mišiće koji koriste taj zrak, a budući da se to često koristi u industrijama i mi smo ga ovdje iskoristili”.

Pogon je korišten kao takozvani technology demonstration, odnosno kako bi pokazali da se nešto iz svakodnevnog života, poput vozila, može izraditi na drugačiji način uz stopostotnu funkciju. Primjena Šimine inovacije je široka, pojašnjava nam.

‘Na izložbama inovacija nagrade se ne dodjeljuju na klasični natjecateljski način, već ima više zlatnih, srebrenih i brončanih medalja, ovisno o vrijednosti pojedinih inovacija’, rekao nam je odlikovani student FER-a, Šime Grbić

“Može biti primijenjena u eksplozivnim atmosferama ili u pogonima gdje je stlačeni zrak lako dostupan”, govori Šime.

Objašnjava i da nije jedini dobitnik zlatne medalje.

Svijetla budućnost

“Na izložbama inovacija nagrade se ne dodjeljuju na klasični natjecateljski način, već ima više zlatnih, srebrenih i brončanih medalja, ovisno o vrijednosti pojedinih inovacija”, rekao je za Global.

Hrvatska je na sajmu sudjelovala osim kao kandidat, tako i kao zemlja partner, i predstavila se s 23 inovacije iz industrije, sa sveučilišta i od pojedinačnih izlagača.

Uz Šiminu, hrvatski predstavnici ove godine odnijeli su još devet zlatnih medalja, četiri srebrene, dvije brončane te šest medalja posebnih nagrada, a hrvatskim inovatorima pripala je i Grand prix nagrada Udruženja europskih inovatora te Velika nagrada AFAG organizatora sajma.

Što se tiče nastavka karijere i inovacija, Šime nema nekih određenih planova, ali svakako ima svijetlu budućnost gdje god ga odvela.