Foto: Pixabay

U dokumentarnom filmu “Francesco”, premijerno prikazanom na filmskom festivalu u Rimu, izjava pape Franje o pravu istospolnih parova na brak izvučena je iz konteksta i ne signalizira promjenu stajališta Crkve, navode iz Vatikana, a prenosi Reuters.

Sporna izjava odnosi se na papin komentar da homoseksualci imaju pravo na obitelj i da su potrebni zakoni koji reguliraju građanske brakove istospolnih partnera. Vatikansko državno tajništvo svojim je veleposlanicima poslalo pismo objašnjenja, što je jedan od veleposlanika objavio na svom Facebook profilu. U pismu je objašnjeno da su dvije izjave zapravo odgovori na dva različita pitanja koji su u montaži spojeni u jedno. U prvoj izjavi papa je rekao da homoseksualci imaju pravo na to da ih prihvaćaju članovi vlastite obitelji, kao djecu ili braću i sestre. Neki su ovo protumačili kao pravo na to da sami osnivaju obitelj. U drugoj izjavi pričao je o pravu na životna partnerstva, ali navodno je izbrisan dio u kojem kaže da je “nespojivo pričati o homoseksualnim brakovima“.

“Jasno je da se papa Franjo referirao na određene državne odredbe, a nikako ne na doktrinu Crkve koju je tijekom godina nebrojeno puta potvrdio”, stoji u pismu iz Vatikana.

Kako tvrde iz Vatikana, do netočnih navoda došlo je zbog pogreške u montaži filma koju je redatelj Evgeny Afineevsky odbio komentirati.Afineevsky je izjavio da je papa komentare o životnom partnerstvu uputio izravno njemu, međutim kasnije se ispostavilo da su oni preuzeti iz intervjua iz 2019. godine snimljenog za meksičku Televisu, prenosi New York Times.