Foto: Pixabay

Ujedinjeno Kraljevstvo najavilo je u četvrtak najveće povećanje vojnih troškova od vremena Hladnog rata, prenosi Reuters. Velika Britanija založila se da će okončati “razdoblje popuštanja” tražeći nakon Brexita svoju novu ulogu u sve opasnijem svijetu, kako je to sročio britanski premijer Boris Johnson.

Podsjećamo, na referendumu održanom 2016. godine Britanija se odlučila za izlazak iz Europske unije nakon čega je započelo tranzicijsko razdoblje koje će trajati do kraja ove godine.

Johnson je veća ulaganja u vojsku objasnio potrebom za nadogradnjom vojnih snaga usprkos pandemiji koronavirusa koja ugrožava gospodarstvo. Najavio je i osnivanje posebnog stožera za svemir te agencije za umjetnu inteligenciju. Tomu je pridodao i plan o obnovi britanske mornarice, koja bi u Europi trebala biti najsnažnija.

Sadašnji vojni proračun iznosi malo manje od 42 milijarde britanskih funti na godinu, a tijekom iduće četiri godine trebao bi se povećati za dodatnih 16,5 milijardi funti.

“Razdoblje rezova u našem vojnom budžetu mora završiti i završava sada”, rekao je Johnson britanskom parlamentu video pozivom iz svog ureda, gdje se nalazi u samoizolaciji zbog kontakta sa zaraženom osobom.

Najavi većeg izdvajanja za vojsku prethodilo je Johnsonovo obećanje novoizabranom američkom predsjedniku da Britanija namjerava ostati vrijednim saveznikom Sjedinjenih Američkih Država.