Foto: Pexels

Serija “Mućke”, koja je bila toliko popularna da je u jednom trenutku uzrokovala pad napona električne mreže u Velikoj Britaniji, dobila je knjigu, a ona je sada dostupna i u hrvatskom prijevodu, prenosi Hina.

Prijevod knjige “Mućke – sve o omiljenoj humorističnoj seriji” autora Grahama McCanna potpisuje Stjepan Vrečko, a knjiga je prevedena povodom 40. obljetnice prikazivanja serije. Autor knjige progovara o pokretaču serije i scenaristu Johnu Sullivanu te o poznatim likovima Del Boyu, Rodneyju, Djedu, stricu Albertu, Brzome, Boycieju te drugim stanovnicima Peckhama, mjestu gdje se radnja serije odvija. “Mućke” su prvi put prikazane 1981. godine i tada serija nije oduševila televizijske kuće. Prijetilo joj je otkazivanje, no s vremenom je dobila kultni status.

“Rezultat je serija koja ni nakon 40 godina nije izgubila ništa od svoga šarma, serija koju će novi gledatelji otkrivati s oduševljenjem, a oni stariji i dalje pronalaziti nove razloge da je ponovno pogledaju”, zaključuju izdavači hrvatskog izdanja.

Ove godine objavljeno je i posebna linija poštanskih markica na kojima se nalaze likovi iz serije, objavio je BBC. O popularnosti i statusu serije svjedoči činjenica i da je poznata uzrečica koju u njoj možete čuti, “lovely jubbly”, a koja se koristi za iskazivanje zadovoljstva, 2003. godine uvrštena u Oksfordski rječnik engleskog jezika.