StoryEditor

VELIKO OTKRIĆE Pronađena nova vrsta majmuna

Primati su visine 50 do 60 centimetara i težine oko osam kilograma
Autor:
Global.
12/11/2020 u 21:18 h
majmun<br />
foto: Pixabay
majmun foto: PixabayPIXABAY
Nekoliko stotina primjeraka nove vrste majmuna pronađeno je u Mjanmaru, piše Hina. Primati su visine 50 do 60 centimetara i težine oko osam kilograma, a identificirali su ih znanstvenici Njemačkog centra za primate (DPZ) i nevladina udruga Fauna and Flora International (FFI) te ih prozvali Popa langur.

Rep duži od tijela

Majmuni imaju sivo-smeđi trbuh, njihovi zglobovi i ruke podsjećaju na rukavice, a krasi ih rep dužine oko jednog metra koji je duži od njihovog tijela, prenosi The Guardian. Oko očiju imaju bijele krugove koji izgledaju kao da su nacrtani kredom. Njihovo znanstveno ime je Trachypithecus popa, a dobili su ga po planini Popi, svetom mjestu koje je podignuto kod drevnog vulkana. Inače su pripadnici porodice langura, a smatraju se i endemskom vrstom majmuna indijskog potkontinenta i jugoistočne Azije. Na istom području istraživači su otkrili još tri skupine iste vrste čije se stanište nalazi u središtu Mjanmara, a čini ih 200 do 250 jedinki.

U opasnosti od izumiranja

"Upravo opisani Popa langur već je kritično ugrožen i suočava se s izumiranjem, tako da je od presudne važnosti zaštititi preostalo stanovništvo i stupiti u kontakt s lokalnim zajednicama, kao i dionicima privatnog sektora da bi se zaštitila njegova budućnost", izvijestio je Frank Momberg, jedan od istraživača FFI-ja za BBC. Znanstvenici su specifičnost ove vrste primata otkrili usporedbom DNK preuzetog s različitih pripadnika porodice Trachypithecusa koji su zatočeni ili su u divljini zajedno s DNK-om povijesnih primjeraka koji se čuvaju u britanskim, njemačkim, američkim i singapurskim muzejima. "DNK analiza primjerka koji već više od stotinu godina posjeduje londonski Prirodoslovni muzej omogućila nam je da opišemo novu vrstu", poručio je Christian Roos, stručnjak iz DPZ-a. Ta vrsta se prije više od milijun godina odvojila od ostalih langura. U usporedbi s drugim langurima, dodaje Roos, nova vrsta razlikuje se po boji dlake, duljini repa i veličini lubanje. Primatologinja Ngwe Lwin iz mjanmarske nevladine udruge navela je da će FFI sa svojim kolegama izvršiti dodatne studije da bi zaštitila novootkrivenu vrstu i spriječila njezino izumiranje.
23. travanj 2024 20:15