Foto: TV Student

Multimedijski magazin #CroatiaWorks nastao tijekom prosinca 2019. na dvotjednoj radionici “Distrupt the news” nagrađen je u “non-broadcast” kategoriji internacionalnog videa i televizijskog festivala Telly Awards u New Yorku.

Tema emisije najveći je moderni problem u Hrvatskoj, a to su izazovi odlaska mladih, zapošljavanje radnika iz regije te njihova prilagodba. Radionica je nastala kao suradnja Fakulteta političkih znanosti, Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta u Mississippiju i Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu.

Kroz radionicu, koju su vodile profesorice Debora Wenger i Iveta Imre sa Sveučilišta u Mississippiju, studenti novinarstva upoznali s inovacijama u svijetu emitiranja vijesti. Tijekom drugog tjedna radionice, pridružili su im se i studenti iz četiri zemlje u regiji – Slovenije, Sjeverne Makedonije, Kosova i Srbije, a veliki doprinos dala je i voditeljica magazina Selena Kosorić iz Danas.rs.

Uvjeti pravih redakcija

Magazin i multimedijski portal, Zagreb News Lab, proizveli su studenti Televizijskog novinarstva i Televizije Student Karmen Levar, Ivona Malbašić, Mia Buljan, Andrej Soldo, Kristina Jozić, Iva Marušić, Klara Berdais, Andrea Guša, Ana Brenčić, Ivana Turkalj, Ivana Abramović i Petar Kleščić, pod mentorstvom TVS ekipe prof. dr. sc. Tena Perišin, Petra Kovačević, Renata Šimić i Dejan Oblak.

Profesorica Perišin smatra kako je za njezine studente ovo bila životna škola zato što su se mogli okušati u uvjetima pravih novinarskih redakcija.

“Studenti su 15 dana intenzivno radili i mogli su se suočiti s pravnim novinarskim rokovima. Mislim da je to imalo puno bolji efekt na njih zato što su bili oslobođeni drugih obaveza i mogli su se u potpunosti usredotočiti na zadatke”, rekla je profesorica Perišin.

Studenti su 15 dana intenzivno radili i mogli su se suočiti s pravnim novinarskim rokovima

S time se slaže i studentica treće godine Iva Marušić kojoj je posebno drago što je tijekom radionice i snimanja emisije naučila brojne broadcoasting trendove, koje inače ne bi naučila na fakultetu.

“Ponajviše smo naučili dobro se organizirati, kako bismo mogli napraviti kvalitetnu i jaku priču. Sve se isplatilo kada smo svi zajedno gledali finalnu emisiju u fakultetskoj dvorani na velikom ekranu”, rekla je Marušić.

Također ističe kako joj je sudjelovanje u ovom projektu velika motivacija za budući rad u novinarskoj profesiji. Njezin kolega Andrej Soldo priznaje kako isprva nije bilo lagano hodati u cipelama pravih novinara. Primjerice, gotovo svi studenti po prvi su se put susreli sa svim elementima snimanja informativne emisije. Za Andreja posebno je bilo iskustvo čitanja s blesimetra, budući da mu je to dugo bio san.

“Imali smo upitnike nad glavom, ali zajedničkim radom i trudom uspjeli smo nadvladati sve prepreke. Sve smo radili zajedno i na kraju kroz puno smijeha štošta toga naučili”, rekao je Soldo.

Treba više prakse

Jedan od ciljeva radionice bio je i istaknuti kako praktičnim radom studenti brže i bolje uče te im to znanje ostaje dugoročnije. Upravo iz tog razloga student druge godine novinarstva Petar Kleščić smatra da je potrebno više ovakvih radionica, posebice među studentima novinarstva, kako bi im prelazak iz studentskih klupa u prave redakcije prošao što bezbolnije.

“Fakulteti više studente pripremaju za znanstveni rad, a ne rad u struci. Općenito je obrazovanje previše koncentrirano na činjenično znanje, a jako malo praksu koja je dugoročno važnija”, rekao je Kleščić.

To sve više razumiju i profesori, između kojih i profesorica Perišin koja je iz toga razloga s kolegama s Fakulteta političkih znanosti, izv. prof. dr. sc. Igorom Kanižajem i asistentima Petrom Kovačević, Stelom Lechpammer i Deanom Oblakom odlučila od iduće akademske godine pokrenuti izborni kolegij za studente novinarstva koji će se fokusirati isključivo na praktičnoj nastavi. Kolegij će biti dio četvorogodišnjeg projekta Istraživački novinarski laboratorij (Jourlab).