Foto: Pixabay

Vijeće za elektroničke medije (VEM) lani je izreklo 34 mjere nakladnicima televizije i radija i pružateljima elektroničkih publikacija od čega 21 upozorenje, 11 opomena, jedan prekršajni nalog i mjeru trajnog oduzimanja koncesije Kult radiju d.o.o.

U izvješću o radu Agencije za elektroničke medije u 2019. upućenom Hrvatskom saboru ističe se da je trajno oduzeta radijska koncesija varaždinskom Kult radiju d.o.o., nakladniku Laganini FM Varaždin zbog kršenja programskih uvjeta koncesije te slanja krivotvorenih snimki programa kao dokaza ispunjavanja koncesijskih uvjeta.

Zbog toga je i AEM uputio kaznenu prijavu DORH-u jer su u ime Kult radija d.o.o. njima poslane snimke na kojima se čuje javljanje voditeljice u eter, a toga u njihovom programu nije bilo što se naknadno i utvrdilo analizom snimaka koju je proveo agencijski Odjel za nadzor i analizu programskih sadržaja.

”Nepoznati počinitelj, vjerojatno u organizacijskoj strukturi radijskog nakladnika Kult d.o.o počinio je kazneno djelo – sprječavanje dokazivanje s obzirom da je moguće da je dostavljanje snimaka počinjeno da se spriječi ili znatno oteža dokazivanje u upravnom postupku, ili da je podnesen dokaz znajući da je riječ o krivotvorini”, ističe se u izvješću AEM-a.

Osnivači Kult radija su, prema podacima iz sudskog registra, poduzetnici Robert Veseljak i Josip Majher koji je istaknut i kao direktor.

U izvješću AEM-a navodi se i kako, osim tog trajnog oduzimanja koncesije, privremenih oduzimanja koncesije nakladnicima lani nije bilo, dok ih je 2018. bilo čak šest. Od ukupno lani 34  izrečenih “kaznenih” mjera AEM-a, njih 15 se odnosilo na predmete temeljem pritužbi građana i institucija, a njih 19 temeljem analize i nadzora programa koje provodi AEM.

Najviše mjera, odnosno opomena medijskim nakladnicima, njih čak 15, odnosi se na nedostatnu zaštitu maloljetnika, a zbog poticanja na mržnju ili diskriminaciju izrečena je samo jedna opomena.

Mjera upozorenja izrečena je HRT-u jer su prilikom javljanja u povodu rukometne utakmice Hrvatska – Njemačka lani u siječnju prikazani “unaprijed montirani kadrovi navijača sa zastavom i grbom koji ima prvo bijelo polje i veliko slovo U u gornjem lijevom kutu”. U konkretnom slučaju, Vijeće je zaključio da prikazani sporni sadržaj nije u skladu s programskim načelima iz Zakona o HRT-u, navodi se u izvješću AEM-a.