Foto: Antonija Grbavac/Global

Službena stranica Vlade za pravodobne i točne informacije o koronavirusu objavila je uputu Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu o brizi za kućne ljubimce tijekom pandemije. Naime, pozivaju se svi građani na pridržavanje mjera Stožera civilne zaštite, ali i na pažnju i brigu koju je potrebno pružiti svojim kućnim ljubimcima.

Ograničene posjete

“Molimo vlasnike kućnih ljubimaca da ne napuštaju svoje životinje, brinimo se jedni za druge i za svoje ljubimce”, stoji u objavi na službenoj stranici fakulteta.

Od vlasnika kućnih ljubimaca se traži da se tijekom šetnje ne druže s ostalim vlasnicima, da čiste izmete svojih ljubicama i redovno peru ruke. Apelira se i na pomoć starijim ljudima s kućnim ljubimcima koji nisu u mogućnosti prošetati ih. Također, mole se i osobe koje su u samoizolaciji da se toga i pridržavaju, da ne idu van sa svojim ljubimcima, ali i da ne posjećuju veterinare i dućane. Savjetuje se da se unaprijed dogovori skrb za ljubimce.

Mnoge veterinarske ustanove, uključujući i Veterinarski fakultet ograničile su posjete samo za hitne slučajeve pa se stoga mole vlasnici da izbjegavaju rizične situacije i sami preveniraju zdravstvene probleme.

Važno je da vlasnici svoje ljubimce tijekom šetnje nadziru i vode na povodcu te da im ne dopuštaju konzumaciju hrane i pića tijekom boravka vani. Uz to, nije preporučljivo hraniti ljubimce ostatkom vlastite hrane i pića, a kante za smeće najbolje je držati zatvorenima. Preporučuje se da vlasnici koriste zaštite od vanjskih i unutarnjih nametnika te da u dogovoru s veterinarom nastave davati svojim ljubimcima propisanu terapiju.

Veterinarski fakultet preporučuje da se psima, ako je potrebno, nakon šetnje operu šape sapunom i vodom, uz obvezno obilno ispiranje i sušenje ručnikom.

“Posebno naglašavamo da upotreba različitih sredstava za čišćenje i dezificijensa na psećim šapama može uzrokovati nadražaj i upalu kože, ali i dišne i probavne smetnje, čemu često svjedočimo ovih dana”, napominju s fakulteta.

Korisni savjeti

Ako ljubimac povraća i ima proljev duže od 24 sata, ako ima traume, poteškoće s disanjem, naprezanje prilikom mokrenja, trovanje, proširenje i zavrnuće želuca (nadimanje psa, često s neproduktivnim pokušajima povraćanja), probleme tijekom porođaja, epileptične napadaje, kolaps ili gubitak svijesti, hitna oftalmološka stanja i jake alergijske reakcije, potrebno je potražiti hitnu pomoć, ali prvo telefonski kontaktirati veterinara.

Studentica politologije s Fakulteta političkih znanosti, Anamarija Puđak, svom labradoru Bondu ovih dana posvećuje posebnu pažnju.

“Redovito mu čistimo boks, posebno sad tijekom proljeća i ljeta i ove nastale situacije. Mijenjamo mu vodu i redovito kupujemo lijekove protiv nametnika, a poslije šetnje ga pregledavamo”, objašnjava Anamarija.

“Pristup smeću nema tako da nemamo problema s tim, a mjere Veterinarskog fakulteta smatram korisnim jer će vlasnici biti svjesni opasnosti i više će brinuti o svom zdravlju i zdravlju svojih ljubimaca”, zaključuje Anamarija.