Foto: VEF

Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu predstavio je 17 programa poslijediplomskih specijalističkih studija na engleskom jeziku, namijenjenih cjelokupnoj europskoj, ali i svjetskoj veterinarskoj struci. Ovi su programi kreirani u okviru projekta koji je sufinancirala Europska unija s 1,7 milijuna kuna, a proveden je u suradnji s Hrvatskom veterinarskom komorom.

Programi su orijentirani ili na pojedinu disciplinu, poput kirurgije, hitne veterinarske medicine, epidemiologije, biosigurnosti, ili na specifične vrste, kao što su upravljanje zdravljem svinja, goveda, pčela, upravljanje zdravljem stada i slično. Polaznici imaju izbor pohađati cjeloviti magisterij, ali i samo jedan dio studija s ciljem stjecanja poslijediplomskog uvjerenja ili diplome. Od toga su četiri studija prijavljena su za akreditaciju na europskom nivou (VETCEE).

Foto: VEF

“U Hrvatskoj se mali broj studija izvodi na stranim jezicima što je ključan preduvjet za daljnju internacionalizaciju sustava visokoga obrazovanja kao i za unapređenje kvalitete visokoga obrazovanja kroz internacionalizaciju”, istaknuo je voditelj projekta prof. dr. sc. Dean Konjević.

Kroz projekt su, između ostalog, kupljeni životinjski modeli neophodni za uspostavu Clinical Skills Laba, kao novog standarda u europskom obrazovanju. Na njima studenti mogu usavršavati razne zahvate bez stresa, a prije rada na pacijentima. Osim toga, nastavnicima su osigurani tečajevi engleskog jezika i radionice za podizanje nastavničkih kompetencija, a financiran je i dolazak vanjskih vrhunskih stručnjaka koji su sudjelovali u izradi pojedinih kurikula.