Foto: Pixabay

Istraživanje je pokazalo da postoji mogućnost da je Vincent van Gogh zbog naglog odvikavanja od alkohola doživio delirium tremens, prenosi BBC.

Delirium tremens težak je oblik bolesti alkoholizma kojeg uzrokuje nagli prestanak unosa alkohola u organizam. Iako je moguće da je van Gogh dva puta doživio delirium tremens, stručnjaci to ne mogu potvrditi sa sigurnošću. Da bi se potvrdilo ‘pacijent’ bi trebao biti živ.

Umjetničko ludilo

Istražujući psihu poznatog nizozemskog umjetnika, znanstvenici Sveučilišnog medicinskog centra u Groningenu otkrili su pozadinu njegovog mentalnog stanja. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu International Journal of Bipolar Disorders.

U procesu istraživanja pomoglo im je nekoliko stotina pisama koje je slikar slao bratu Theu. Jedan od istraživača, profesor psihijatrije Willem Nolen, smatra da je van Gogh neke događaje opisane u pismima umanjivao i uljepšavao. Pisma su sadržavala mnogo informacija o njegovu stanju, međutim, Nolen upozorava da su pisma bila namijenjena članovima obitelji, a ne liječnicima.

Iako mu ih tijekom života liječnici nisu dijagnosticirali, pretpostavlja se da je van Gogh bolovao i od kombinacije psihijatrijskih poremećaja. To su vjerojatno bili bipolarni poremećaj i poremećaj ličnosti. Poznato je da si je tijekom jedne rasprave odrezao lijevo uho, no tvrdio je da to nema veze sa živčanim slomom ili umjetničkim ludilom.

Mala je vjerojatnost da je bolovao i od shizofrenije, međutim, moguće je da je bolovao od nekog oblika epilepsije, koja je mogla biti rezultat oštećenja mozga kojemu su pridonijeli alkohol, pothranjenost, loš san i mentalna iscrpljenost.

Pogled s prozora psihijatrijske bolnice

Kreativnost se često povezuje s mentalnim zdravljem i problemima, no stručnjaci za umjetnost tvrde da je van Gogh bio vješt i vrijedan te da je zbog toga postao poznati likovni umjetnik. Jedinim lijekom svojih problema smatrao je “duboka prijateljstva”. Umro je dva dana nakon što je pokušao izvršiti samoubojstvo, 29. srpnja 1890., sa samo 37 godina.

Van Gogh je sveukupno napravio oko 900 slika, piše Ziher. Čak 37 autoportreta naslikao je u kratkom razdoblju od tri godine, između 1886. i 1889. godine.

Za vrijeme života prodao je samo jednu sliku, Crveni vinograd, a zahvaljujući bratovoj supruzi koja je van Goghove radove predstavila svijetu, njegova djela stječu popularnost desetak godina nakon njegove smrti. Najskuplje prodano djelo je Portret doktora Gacheta, prodano za 148,6 milijuna dolara, a jedno od najpoznatijih djela, Zvjezdana noć, nastala je tijekom boravka u psihijatrijskoj bolnici u Francuskoj.