Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Sedma revija i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Hrvatske u 2020. godini će se održati virtualno. Reviju organiziraju Udruga za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini “Stećak” te Hrvatska matica iseljenika. Kao i do sada, revija će biti održana u Tomislavgradu u BiH, a datum održavanja revije je 19. srpnja.

Revija preko YouTubea

U izboru mogu sudjelovati djevojke u dobi od 18 do 30 godina hrvatskog podrijetla koje žive izvan Hrvatske. Također, uvjet je i da do sada nisu sudjelovale na tom izboru. Djevojke koje se natječu moraju nositi nošnju kraja odakle potječu one ili njihovi preci. Nošnje mogu izabrati same ili ih može izabrati društvo za koje sudjeluju.

Na reviji sudjeluju djevojke sa svih krajeva svijeta – od Čilea, Perua, Italije, SAD-a, Slovenije i Švedske. Komisija bira najljepšu Hrvaticu u narodnoj nošnji, prvu i drugu pratilju dok miss fotogeničnosti bira internetska publika.

Sve do ove godine, kada prijenos revije gledatelji mogu pratiti putem Youtubea, izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji se sastojao od četverodnevnog programa u Tomislavgradu. Djevojke su se za to vrijeme upoznavale, fotografirale, obilazile gradove Hrvatske i BiH, poput Knina i Sarajeva.

Organizatori su cijelu večer revije obogaćivali raznim pričama i nastupima, pa je tako prošle godine gošća večeri bila pjevačica Žanamari Perčić, uz pratnju supruga.

Promicanje tradicije

Kandidatkinje koje ove godine žele sudjelovati na izboru za najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji moraju poslati video zapis u nošnji od maksimalno dvije minute te se predstaviti imenom i prezimenom. Potrebno je navesti godinu rođenja i opisati svoj život, zanimanje te hobije. Kandidatkinje moraju navesti koju nošnju nose te nekoliko podataka o zajednici Hrvata u gradu i zemlji u kojoj žive. Od njih se traži da u videu navedu i iz kojeg dijela Hrvatske ili BiH dolaze njihove obitelji.

Uz video zapis, koji može biti obogaćen raznim slikama koje kandidatkinje smatraju poželjnima i koje opisuju zemlju iz koje dolaze, potrebno je poslati i portret fotografija u narodnoj nošnji. Portret je potreban za online izbor najfotogeničnije djevojke na Facebook stanici Udruge “Stećak”.

Motivacija za održavanje revije povezivanje je Hrvata iz cijeloga svijeta te promicanje zajedničke tradicijske kulture. Isto tako, organizatori smatraju da je potrebno upoznavanje i pružanje potpore našim ljudima u BiH da bi i oni mogli ojačati i očuvati nacionalni te kulturni identitet.