Foto: HINA/ Tomislav PAVLEK/tp

Inicijativa ‘Zagreb te zove’ u ponedjeljak je performansom ‘Vozi Miško dok se Grad raspada’ iskazala svoj stav o nabavci novih automobila, vrijednih 19 milijuna kuna. Ovakav potez smatraju neispravnim jer, kako kažu, grad se raspada zbog prirodnih nepogoda koje su potresle građane, prenosi Hina. 

Građani su donirali autiće koje su iz inicijative postavili ispred Holdinga da bi poslali poruku o problemu koji je nastao u Gradu Zagrebu te tako pomogli preusmjeriti sredstva namijenjena za automobile na redovito održavanje Grada.

Ideju za performans potaknuo je Miško, lik iz filma Tko to tamo pjeva. U jednom dijelu filma Miško vozi zatvorenih očiju da bi pokazao koliko je sposoban, što su iz inicijative usporedili s načinom vođenja Grada gradonačelnika Milana Bandića.

Donose odluku da će 19 milijuna kuna uložiti u najam automobila, a šahtovi su nam zaštopani, infrastruktura nije obnovljena već 70 godina, otvaraju se ceste, ne radi se ništa, istaknula je Gordana Pasanec, predsjednica Udruge građana Siget.

Zbog problema nastalih u Gradu Zagrebu inicijativa zahtijeva uvođenje promjena, a neke od tih promjena odnose se na smjenu Uprave i Nadzornog odbora Holdinga. Žele i preuzimanje odgovornosti gradonačelnika Grada Zagreba i predsjednice Uprave Ane Stojić Deban.

Daljnji zahtjevi inicijative ‘Zagreb te zove’ vezani su za institucije DORH-a i USKOK-a, a podržao ih je i gradski i saborski zastupnik Tomislav Tomašević, koji smatra da je ovakav način trošenja novca iracionalan.

Zagrebački holding negirao je tvrdnje o cijenama automobila koje nabavljaju te ističu da je u tijeku tek postupak savjetovanja za pripremu nabave i informiranje, a prilikom nabave automobila naglasili su da će odabrati najekonomičniju ponudu.