Foto: Pixabay

Arheolozi su u Zapadnoj Australiji otkrili komade kamenog alata kojeg su izradili Aboridžini, prenosi Reuters.

Riječ je o vrijednom nalazištu na Dampierovom otočju na dvije lokacije pod vodom. Novo otkriće pruža znanstvenicima uvid u život, migracije i kulturu Aboridžina koji su naseljavali to područje prije nekoliko tisuća godina te bi moglo otkriti kako su se nosili s klimatskim promjenama dok se ledenjaci nisu otopili.

“Ako tražite cijelu sliku o prošlosti Australije, morate pogledati pod vodom, tu nema nikakvog pitanja”, rekao je Jonathan Benjamin, voditelj projekta.

Ronioci sa Sveučilišta Flinders izvukli su aboridžinske predmete s dubine između 2,44 i 11 metara. Pronašli su alat za rezanje i bušenje i kamene čekiće stare tisućama godina, a analize pokazuju da je lokacija stara najmanje 7000 godina.

“Budući posao koji ćemo raditi je pogledati vještinu, tehnologiju, kako su napravili te alate, da vidimo predstavljaju li drukčiji kulturološki pristup izradi alata koji još nismo identificirali u Australiji”, istaknuo je Mick O’Leary, suvoditelj projekta.

Većina pronađenih predmeta ostat će na morskom dnu, a oni izvučeni skenirani su za daljnja istraživanja te predani izvornim vlasnicima zemlje, korporaciji Aboridžina Mujuruga.