Foto: Freepik

Sjedinjene Američke Države u četvrtak su uvele diplomatske i ekonomske sankcije Rusiji zbog ruskog uplitanja u američke izbore prošle godine, kibernetičkih napada i maltretiranja Ukrajine, prenosi Reuters.

Američka vlada je stoga izbacila ruske diplomatske predstavnike, a američkim bankama zabranila kupnju obveznica ruske središnje banke, ruskog ministarstva financija i Nacionalnog fonda za dobrobit Rusije. Američko ministarstvo financija na crnu je listu stavilo 32 pravnih i fizičkih osoba za koje smatra da su sudjelovali u pokušaju ruskih vlasti da utječu na američke predsjedničke izbore 2020. godine.

U priopćenju Bijele kuće stoji da SAD želi stabilan i predvidljiv odnos s Rusijom, no i da će američka vlada braniti svoje nacionalne interese i kazniti postupke ruske vlade štetne za Ameriku.

U svom prvom govoru o vanjskoj politici, američki predsjednik Joe Biden jasno je rekao da se namjerava suprotstaviti Rusiji. Takva je izjava, prenosi BBC, očita suprotnost stavu bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, koji se rijetko suprotstavljao ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Ruske pak vlasti odbacuju optužbe da su odgovorne za uplitanje u američke izbore ili hakerske napade, piše HINA. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Moskva još neće komentirati sankcije, već će pričekati daljnji razvoj događaja.

“Osuđujemo bilo kakvu namjeru uvođenja sankcija, smatramo ih ilegalnim, a u svim slučajevima vrijedit će načelo reciprociteta”, rekao je Peskov.

Naglasio je također da situacija glede Ukrajine i dalje ostaje napeta jer se snage NATO-a još uvijek nalaze blizu granice s Rusijom pa je stoga preuranjeno govoriti o deeskalaciji.