Foto: Pexels

Društvenim mrežama proširio se hashtag #womensupportingwomen uz koji žene diljem svijeta objavljuju svoje crno bijele selfije da bi jedna drugoj pružile podršku te potaknule osnaživanje žena i razvoj ravnopravnosti.

Osim #womensupportingwomen, žene uz svoje fotografije postavljaju i #challangeaccepted čime pokazuju kako su prihvatile izazov objavljivanja, za koji su ih nominirale druge žene, a potom one nominiraju druge. Instagram trenutačno broji više od osam milijuna objava pod
#womensupportingwomen, a Facebook više od 700.000.

Teško je odrediti kako je pokret počeo. Neki tako tvrde da je poticaj bio govor američke kongresnice Alexandrie Ocasio-Cortez koju je na ulazu u Kapitol, u Washingtonu, verbalno napao kongresnik Ted Yoho, piše New York Times. Ocasio-Cortez u svom je govoru adresirala problem seksizma i nasilja nad ženama što je pokrenulo raspravu na društvenim mrežama.

S druge strane, neki navode da je sve počelo u Turskoj gdje su žene krenule objavljivati crno bijele fotografije da bi osvijestile problem femicida, a neki da je prva takva objavila bila ona brazilske novinarke Ane Paule Padrão.

Ovaj hashtag još je jedan u nizu koji je postao popularan da bi potaknuo društvenu promjenu. Ove godine tako su se istaknuli #blacklivesmatter i #blackouttuesday kao potpora u borbi protiv rasizma.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

women supporting women 🖤🤍#challengeaccepted

Objavu dijeli Kourtney Kardashian (@kourtneykardash)