StoryEditor

WRC Najbolji svjetski vozači vraćaju se u Hrvatsku četvrtu godinu zaredom

Autor:
Rafael Spajić
18/04/2024 u 19:12 h
18271
WRC CROATIA

Četvrtu godinu zaredom u Hrvatsku se vraća najprestižnije reli natjecanje na svijetu. Svjetsko reli prvenstvo (WRC) U Hrvatsku je došlo 2021. Bilo je to u sklopu Reli Hrvatska, ali po prvi put se WRC uključio u priču. Tada je kao konačan pobjednik izašao Sebastian Ogier. Francuz je jedan od najuspješnijih reli vozača svih vremena, ali hrvatska javnost ga je zapamtila po prometnoj nesreći kada je pobjegao s mjesta nesreće. Ogier se vraća i ove godine u Hrvatsku iako ne kao favorit.

Reli Hrvatska je četvrta etapa u natjecanju. Dosad su se vozile tri, u Monte Carlu, Švedskoj te u Keniji. U sve tri je pobjednik bio drugačiji što doprinosi velikoj izjednačenosti prije utrke u Hrvatskoj.

image
WRC CROATIA

Gdje se vozi?

Ceremonija otvaranja održava se u četvrtak, 18. travnja Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici dok će prve vožnje biti odrađene u petak. Na rasporedu u utrkama bit će dvadeset brzinskih ispita. Po osam će ih biti u petak i u subotu dok će u nedjelju, u svojevrsnom finalu, biti odrađena posljednja četiri brzinca. Vozači će za vrijeme ispita proći kroz pet županija.

Prvi dan će započeti u Zagrebačkoj županiji, u općini Krašić. Sve do četvrtog brzinca prolazit će se kroz Karlovačku županiju i Primorsko-goransku gdje i završava brzinac broj četiri. Završava u Platku nakon čega slijedi regrupiranje prije starta još jednog brzinca, ponovno u Platku. Ruta se ponavlja obrnutim putem te se tako posljednji brzinac prvog dana završava u Zagrebačkoj županiji, odnosno u općini Šošić gdje je i kraj prvog brzinca.

Drugi dan će donijeti prolazak kroz Zagrebačku i Karlovačku županiju dok će se u posljednjem danu krenuti prema sjeveru Hrvatske. Finalni dan kreće u Trakošćanu, odnosno u Varaždinskoj županiji te 19. brzinac završava u Vrbnu. Nakon Vrbna kreće se u takozvani Power stage, odnosno posljednji brzinac koji donosi i dodatne bodove vozačima koji budu najbrži, odnosno pet bodova ide prvom te svaki sljedeći po poretku (do petog) dobiva bod manje. Power stage počinje u Zagorskim Selima te završava u Kumrovcu.

Tko dolazi od velikih vozača i koje adute imaju Hrvati?

Osim Ogiera koji je osvojio prvo izdanje, dolaze još neka poznata imena iz reli svijeta. Vraća se Thierry Neuville, trenutno vodeći vozač u poretku reli prvenstva. Isto tako, u Hrvatsku dolazi i bivši juniorski prvak iz 2018., Adrien Fourmaux. Bit će tu i drugi vozač u poretku, Elfyn Evans. Nažalost po pratitelje auto-moto sporta, Kalle Rovanpera, pobjednik iz 2022. neće ove godine doći u Hrvatsku. Pobjednik iz posljednje etape, u Keniji, ove sezone je donio odluku kako će voziti povremeno kako bi "napunio baterije" za nadolazeće sezone.

Hrvatska očekivano nema vozače u najboljoj konkurenciji, ali ima od treće razine pa do pete. U Reli 3 kategoriji vozit će Viliam Prodan, Jan Pokos i Slaven Šekuljica. U kategoriji ispod Hrvatsku će predstavljati Tomas Hrvatin, Željko Magličić i Igor Mandić dok će u Reli 5 kategoriji jedini vozač biti Igor Tomljanović.

Kako gledati?

Ako ste u mogućnosti otići na lice mjesta dnevne karte se prodaju po cijeni od 20 eura dok su kompleti za sve dane natjecanje 50 eura. Osim što vam karte daju pristup gledanju brzinaca imate pravo otići u na servisna parkirališta gdje se nalaze svi natjecatelji.

Vezani članci
01. svibanj 2024 15:07