StoryEditor

ZA TOLERANTNIJE DRUŠTVO Studenti Pravnog fakulteta osnivaju LGBTIQ udrugu

Istraživanje mladih Zaklade Friedrich Ebert iz 2018. godine pokazalo je da bi tek 37 posto ispitanih prihvatilo homoseksualne osobe za susjede, a 26 posto smatra da pripadnici LGBT populacije uživaju previše prava
Autor:
Global.
16/11/2020 u 10:39 h
Dugina zastava<br />
Autor: Neven Petrović
Dugina zastava Autor: Neven PetrovićNEVEN PETROVIC
Nastavnici i studenti Pravnog fakulteta u Zagrebu pokrenuli su inicijativu za osnivanje nove studentske udruge pod nazivom ZA-PRAVO LGBTIQ OSOBA. Cilj im je stvoriti sigurno, podržavajuće i otvoreno okruženje za djelatnike i studente Pravnog fakulteta, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju, rodni identitet i rodno izražavanje, stoji u priopćenju. Osnivačka skupština održat će se na ovogodišnji Međunarodni dan tolerancije, a pozvani su svi sadašnji i bivši studenti PFZG-a zainteresirani za sudjelovanje u organizaciji konferencija, okruglih stolova, gostujućih predavanja, edukacija i kampanja LGBTIQ tematike.

Siguran prostor za sve

Idejna začetnica Inicijative, profesorica sociologije doc. dr. sc. Antonija Petričušić, navodi da je inspiraciju pronašla u radu stranih studentskih udruga poput Gay-Straight Alijanse, ali i hrvatske inicijative AUT s Filozofskog fakulteta u Zagrebu. "Nekoliko puta na nastavi, prilikom rasprava o diskriminaciji i izazovima ostvarivanja prava rodnih manjina, doživjela sam outanje svojih studentica i studenata. To sam doživjela iznimno hrabrim te zaključila da su se osjetili sigurnima i podržanima na seminarima koje vodim", vjeruje Petričušić. Ističe i da će Udruga nastojati educirati širu javnost o problemima LGBTIQ osoba i njihovim pravima, a uključivanjem osoba iz LGBTIQ zajednice u studentske i javne debate podizat će svijest o temama važnim za ostvarivanje jednakosti, nediskriminacije i prihvaćanja različitosti. Najavljuju i suradnju s drugim organizacijama civilnog društva, institucijama koje se bave promicanjem ravnopravnosti i ljudskih prava te akademskom i znanstvenom zajednicom. "Svi oni utječu na stvaranje klime tolerancije i prihvaćanja različitosti u hrvatskom društvu, ili takvu klimu pak pogoršavaju", tvrdi Petričušić.

Budući pravnici protiv diskriminacije

Iz Inicijative poručuju da, unatoč postojanju nacionalnih i međunarodnih pravnih mehanizama koji jamče jednakost i zaštitu od diskriminacije, socijalna distanca prema LGBTIQ osobama iznimno je velika, osobito među mladima. Istraživanje mladih Zaklade Friedrich Ebert iz 2018. godine pokazalo je da bi tek 37 posto ispitanih prihvatilo homoseksualne osobe za susjede, a 26 posto smatra da pripadnici LGBT populacije uživaju previše prava. Petričušić vjeruje da mnogo mladih ne shvaća socijalnu deprivaciju i nejednakost s kojima se suočava ovaj dio društva te ističe važnost studenata PFZG-a. "Doista, budući pravnici, socijalni radnici i javni službenici koji će raditi u sustavu javne uprave, a koje obrazuju studijski programi Pravnog fakulteta, stoje na prvoj crti ostvarivanja ljudskih prava", kaže Petričušić. Inicijativu je podržao i Tin Kolenko, Studentski pravobranitelj Sveučilišta u Zagrebu. "Svakako podržavam studentski aktivizam i udruživanje s ciljem unaprjeđivanja studentskog standarda", poručuje. Pozitivno reagiraju i studenti. "Nisam puno razmišljala o toj temi, ali svakako podržavam ideju i općenito studentske inicijative jer smo svi drugačiji i svi imamo pravo na izražavanje vlastitoga mišljenja", smatra Matea Buconjić s Hrvatskog katoličkog sveučilišta. "Podržavam ovakve inicijative, a svaka ideja koja potiče društveni razvoj mi se sviđa. Uostalom, tu je i druženje", kaže Valentina Benko, studentica PFZG-a. Profesorica ističe da je dobro kada slične ideje dolaze iz nastavničkih krugova te da su informiranost i neposredna suradnja s LGBTIQ osobama najučinkovitiji kod adresiranja diskriminacije. "Zakonima jesu zajamčena mnoga prava i slobode LGBTIQ osoba, ali da bi se ti zakoni učinkovito provodili potrebno je graditi i osnaživati društvo tolerancije", zaključuje Petričušić.
25. travanj 2024 12:33