Foto: Antonija Grbavac

Ministarstvo unutarnjih poslova u javnu je raspravu uputilo prijedlog izmjene Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja. Prijedlog je tijekom rasprave službeno usvojen, premda se o izmjenama može raspravljati do 7. veljače. Peticiju za izmjenu Zakona pokrenula je udruga Prijatelji životinja te je dobila podršku pet ministarstava: znanosti i obrazovanja, turizma, zdravstva, gospodarstva, poduzetništva i obrta te poljoprivrede. Zabrana se odnosi na nemogućnost upotrebe pirotehničkih sredstava tijekom cijele godine, uključujući i blagdansko vrijeme.

Novčane kazne

Zakon je također bio izmijenjen i prije dvije godine, kada je zabranjena prodaja pirotehničkih sredstava najjače F3 kategorije. Pirotehnička sredstva F2 kategorije i dalje su bila dostupna za prodaju i kupovinu. Novim zakonom zabranila bi se prodaja i te kategorije, dok bi pirotehnička sredstva F1 kategorije i dalje ostala dostupna za kupovinu osobama starijim od 18 godina.

Osobe koje se ne budu pridržavale Zakona bit će izložene mogućnosti kažnjavanja od 10.000 do 30.000 kuna za prodavače petardi i 5000 do 15.000 kuna za osobe koje nabavljaju, posjeduju ili upotrebljavaju petarde navedenih kategorija.

“U zatvorenim prostorima i na prostoru gdje se okuplja veći broj građana, građanima nije dozvoljeno korištenje pirotehničkih sredstava, osim pirotehničkih sredstava kategorije F1, a pirotehnička sredstva kategorije F2, F3, T1, T2, P1 i P2 dozvoljeno je koristiti u zatvorenim prostorima i na prostoru gdje se okuplja veći broj građana samo pravnim osobama i obrtima koji imaju odobrenje Ministarstva. Građanima nije dozvoljena nabava, posjedovanje niti uporaba petardi i redenika kategorije F2 i F3 te pirotehničkih sredstava kategorije F4, P1, P2, T1 i T2 za osobne potrebe”, napisano je u novom Zakonu.

Zaštita ljudi i životinja

Iako je kupovina i posjedovanje pirotehničkih sredstava već zabranjeno maloljetnicima, najviše ozlijeđenih petardama dolazi upravo iz ove dobne skupine. Na prijedlog izmjene Zakona oglasila se i Mirnovec Pirotehnika, koja je na vlastitoj web stranici objavila da je prošle godine u Hrvatskoj petardama ozlijeđeno manje od 20 osoba te je napomenula kako je od ugriza pasa bilo ozlijeđeno 520 osoba.

“Nama nikada na pamet ne bi palo da zabranimo držanje pasa, već kroz kvalitetnu edukaciju i odgoj učiniti što kvalitetniji suživot, kako ljubitelja životinja, tako i ljubitelja pirotehnike”, poručili su.

Iz Ministarstva javljaju kako je prijedlog izmjene Zakona rezultat težnje da se zaštite životi i zdravlje ljudi, posebno djece, te da se smanji broj smrtno stradalih i ozlijeđenih životinja.