Foto: Pixabay

Gotovo dvije trećine mladih Amerikanaca ne zna da je šest milijuna Židova ubijeno u holokaustu, a jedan od desetero njih misli da su Židovi uzrokovali holokaust. Ovi podaci dio su najnovije ankete koja je otkrila šokantnu razinu neznanja o najvećem zločinu 20. stoljeća, prenosi The Guardian.

Studija provedena nad populacijom milenijalaca i generacije Z, točnije pojedincima u dobi od 18 do 39 godine, pokazuje da gotovo polovica njih ne može navesti ime niti jednog koncentracijskog logora ili židovskog geta koji su utemeljeni za vrijeme Drugog svjetskog rata. Četvrtina ispitanika, odnosno, 23 posto njih, vjeruje da je holokaust zapravo mit, da su priče o njemu pretjerane ili pak da nisu sigurni što je od priča o holokaustu zapravo istina.

Oko 12 posto mladih Amerikanaca kazalo je da nikada nisu čuli ili da misle da nisu čuli za holokaust. Zabrinjava i podatak da je više od 50 posto ispitanih vidjelo nacističke simbole na društvenim mrežama ili u svojim zajednicama, a približno polovina njih je uočila objave na društvenim mrežama ili generalno na internetu koje su bile povezane s poricanjem holokausta. 

“Rezultati ove studije su podjednako šokantni i tužni. Oni stavljaju naglasak na to da moramo djelovati sada, dok su oni koji su proživjeli holokaust još uvijek s nama i dok mogu ispričati svoje priče njihove”, kazao je Gideon Taylor, predsjednik Konferencije o židovskim materijalnim zahtjevima protiv Njemačke koja je naručila istraživanje.

Dodao je i da moramo shvatiti zašto bolje ne educiramo mlađe generacije o holokaustu i lekcijama iz prošlosti. Ipak, svjetlo na ovo istraživanje baca činjenica da čak 64 posto mladih Amerikanaca smatra da bi edukacija o Holokaustu trebala biti obvezna u školama te podatak da sedam od deset ispitanih smatra da nije prihvatljivo da netko ima neonacistička stajališta.