Foto: Pixabay

Na obroncima Mount Everesta u slojevima snijega i leda, na visini 8000 metara, pronađeni su tragovi mikroplastike. Mikroplastiku je tijekom istraživanja pronašla ekipa znanstvenika sa Sveučilišta u Plymouthu, a rezultati istraživanja objavljeni su u znanstvenom časopisu One Earth.

Zagađenje na vrhu svijeta

Osim dokaza da ni najviši himalajski vrhovi nisu sigurni od zagađenja mikroplastikom koje prijeti svim ekosustavima na zemlji, znanstvenici su tijekom ekspedicije prikupili i podatke koji ukazuju na topljenje slojeva snijega i leda u većoj mjeri nego što se do sada pretpostavljalo, prenosi National Geographic.

“Tijekom posljednjih nekoliko godina pronašli smo mikroplastiku u uzorcima prikupljenim po cijelom planetu – od Arktika do naših rijeka i dubokih mora. Imajući to na umu, pronalazak mikroplastike u blizini vrha Mount Everesta podsjetnik je da moramo učiniti više da zaštitimo okoliš”, poručio je Imogen Napper, jedan od autora istraživanja.

Većina mikroplastike pronađene u snijegu na obroncima Mt. Everesta zapravo su vlakna poliestera, najlona i polipropilena. Materijali su to koji se koriste u izradi alpinističke i kamperske opreme. Najveća koncentracija takvog oblika zagađenje utvrđena je upravo u blizini mjesta gdje kampove podižu komercijalne penjačke ekspedicije. Prema pisanju National Geographica, osim mikroplastike velik problem predstavlja i nakupljanje drugih oblika otpada u alpinističkim kampovima. Protiv toga se vlasti u Khumbu dolini, odakle kreće većina ekspedicija, nastoji boriti nizom pravila koja postižu ograničene rezultate, smatraju stručnjaci.

“Kamo god ljudi otišli, mi ostavljamo svoj otisak i taj otisak nije uvijek pozitivan” ustvrdio je Paul Mayewski, vođa ekspedicije.

Opasnosti mikroplastike

Iako su čestice mikroplastike često potpuno nevidljive bez korištenja instrumenata njihova pojava u okolišu predstavlja velik problem. Znanstvenim istraživanjima utvrđeno je da su do sada gotovo svi ekosustavi u nekoj mjeri izloženi tom obliku zagađenja, od velikih nenaseljenih prostranstava do najdubljih dijelova oceana.

Mikroplastika nastaje razgradnjom većih komada plastike poput boca, plastičnih vrećica ili drugih oblika ambalaže, a zbog svojih mikroskopskih dimenzija lako ulazi u prehrambeni lanac životinja. Također, veoma je teško predviđati kakve sve posljedice mikroplastika može izazvati jednom kada uđe u neki ekosustav. Znanstvenici smatraju da mikroplastika može uzrokovati bolesti kod živih organizama, prenosi The Conversation.