Foto: Promo

Ovogodišnji cilj poznate Zagreb Advent Run utrke jest educirati građane o odgovornom ponašanju na suncu, i to ne samo ljeti, već tijekom cijele godine. Kostimirani sudionici započet će utrku kod Hotela Westin u nedjelju, 8. prosinca u 11.00 sati. Nastavit će trčati kroz božićno ukrašeni Zagreb na dvije trase, od 5 i 10 kilometara, a pridružit će im se i nordijski hodači.

Uz dobru zabavu i božićni ugođaj, ova šarena humanitarna utrka predstavlja jedan od načina poticanja hrvatske javnosti na svjesno djelovanje kada je u pitanju zdravlje kože. Već četvrtu godinu za redom, Zagreb Advent Run jedna je od najmasovnijih adventskih utrka u Europi, a ujedno je i jedini sportski događaj u sklopu Adventa u Zagrebu.

Prošle je godine tisuće trkača obučenih u sobove, vilenjake i s božićnim kapicama na glavi trčalo protiv dijabetesa te je donirano 100.000 kuna Hrvatskom savezu dijabetičkih udruga. Ove je godine utrka posvećena borbi protiv jednog od najzloćudnijih tumora.

Foto: Promo

“Melanom je postao sve izraženiji javnozdravstveni problem diljem svijeta te se smatra vrstom tumora s najbržim rastom incidencije među svim zloćudnim tumorima”, izjavila je doktorica Sanja Poduje, predsjednica Udruge za prevenciju tumora i drugih bolesti kože “Zdravi pod suncem”, kojoj će biti doniran dio sredstava od kotizacije utrke.

Za pozitivne prognoze liječenja najvažniji su prevencija i rano otkrivanje melanoma. O tome će se sudionici moći posavjetovati sa stručnjacima o zaštiti kože dan prije utrke te će se moći prijaviti za besplatne preventivne preglede madeža. Osim toga, organizatori pripremaju i bogati glazbeni i sportsko-edukativni program. Već se očekuje približno 3000 trkača, a o popularnosti utrke svjedoči i činjenica da su organizatori zbog velikog interesa morali produžiti prijave.

Foto: Promo

“Zagreb Advent Run izvrstan je motiv brojnim turistima da dođu u Zagreb i stvore neke lijepe, nove uspomene. Trenutno imamo oko 2500 prijavljenih trkača iz 27 država cijeloga svijeta, a posebno nas vesele prijave iz prekooceanskih zemalja”, izjavio je na konferenciji za medije Berislav Sokač, organizator utrke.