FOTO: Paula Hađur/ Global

Velika gužva stvorila se ovoga utorka ispred zagrebačke Nacionalne i sveučilišne knjižnice, a ovoga puta povod je bio jubilarni, već 15. zaredom Sajam stipendija. Pedesetak izlagača sa svih krajeva svijeta predstavilo je svoje fakultete i programe, a o čemu se tu točno radi najbolje je valjalo provjeriti iz prve ruke.

Osim stipendija grada Zagreba i stipendija za studente slabijeg socio-ekonomskog statusa, možda je malo manje poznato da se studenti mogu i informirati o studentskoj razmjeni. Sudionice Sajma, inače dio Agencije za mobilnost i projekte Europske Unije, zajedno su s ostalim izlagačima bile na raspolaganju cijeli dan od 10 do 18 sati, a štand ERASMUS-a je najčešće bio prepun znatiželjnika, od kojih smo, između ostalog, bili i mi (op.a. i “parcijala” može na razmjenu!).

FOTO: Paula Hađur/ Global

Štandovi fakulteta privukli srednjoškolce

“Ovi sajmovi su uvijek dobro mjesto za prikupljanje informacija koje inače nigdje ne bi dobili – studenti ovako mogu pitati i direktna iskustva studenata koji su već bili na razmjeni, a danas su ovdje s nama”, pojasnila je Katarina Bivanić, izlagačica s ERASMUS štanda.

Osim što je studentima najviše koristio “jedan na jedan” način razgovora o svemu što ih muči, Bivanić je zamijetila i kako je ova godina nešto drugačija od ostalih – sve veći broj srednjoškolaca raspituje se i dolazi na Sajam.

“Rusija možda nije toliko atraktivna destinacija za odlazak na studij među hrvatskim studentima, ali postaje sve važnija. Današnji Sajam nam pokazuje kako su njihova vrata našim studentima uvijek otvorena”, ispričala je organizatorica Sajma, Jasenka Begić

“Draže nam je ovdje nego u školi”, kroz smijeh nam je rekla Martina, učenica trećeg razreda Hotelijersko-turističke srednje škole koja je s cijelim razredom došla na Sajam. “Bili smo i na predavanjima na Sajmu, ali nas više zanimaju štandovi”, pojasnila je.

I poneki zagrebački fakulteti odlučili su danas postaviti štandove, a privatni fakulteti Rochester Institute of Technology (RIT) i Škola ekonomije i menadžmenta dovoljno su zainteresirali Martinine kolegice, Klaru i Niku, da se možda i odluče za te fakultete prilikom upisivanja. Ostali fakulteti, valjda, čekaju popularni ”Dojdi osmaš”.

FOTO: Paula Hađur/Global

Najbolja ruska sveučilišta žele hrvatske studente

Partner zemlja Sajma ove godine je Rusija, zemlja koja je predstavila svojih 11 renomiranih Sveučilišta iz Moskve i Sankt Petersburga, gradova koji po Šangajskoj ljestvici imaju najbolja Sveučilišta u Rusiji.

“Rusija možda nije toliko atraktivna destinacija za odlazak na studij među hrvatskim studentima, ali postaje sve važnija. Današnji Sajam nam pokazuje kako su njihova vrata našim studentima uvijek otvorena”, ispričala je za Global organizatorica Sajma, Jasenka Begić.

Ruska Sveučilišta na godišnjoj bazi osiguravaju 15.000 slobodnih mjesta za studente iz svih zemalja svijeta, a svim stranim studentima pomažu i u pronalasku smještaja i svega što im je potrebno za studij”, rekla je Begić

No, svi studenti koji i jesu zainteresirani za studentsku razmjenu u Rusiji, preko klasičnog ERASMUS-a se tamo ne mogu prijaviti. Kako nam Begić kaže, takav tip ugovora još ne postoji između ruskih Sveučilišta i zagrebačkog, ali se aktivno radi na tome da se takav ugovor sklopi.

“Bez obzira na to, ruska Sveučilišta na godišnjoj bazi osiguravaju 15.000 slobodnih mjesta za studente iz svih zemalja svijeta, a svim stranim studentima pomažu i u pronalasku smještaja i svega što im je potrebno za studij”, rekla je organizatorica te nadodala da svi studenti koji studiraju u Rusiji duže od godinu dana, imaju mogućnost besplatnog učenja jezika.

VEĆ 17. listopada, Sajam će se održati u još jednom hrvatskom sveučilišnom gradu – Rijeci

Štandovi su danas vrvjeli mladima, što studentima, što onima koji će to tek postati, a i organizatori i izlagači svake su godine iznova oduševljeni odazivom na Sajam. Nakon uspjeha u Zagrebu, organizatore 17. listopada očekuje isti zadatak, samo u drugom hrvatskom sveučilišnom gradu – Rijeci.

Global je medijski pokrovitelj Sajma stipendija.