Foto: Pixabay

Organizacija festivala dokumentarnog filma ZagrebDox u ponedjeljak je objavila kako se odgađa ovogodišnje izdanje festivala koje se trebalo održati od 15. do 22. ožujka.

“Naša je odgovornost i obaveza prema festivalskoj publici poduzeti sve nužne mjere opreza i sigurnosti”, odlučili su organizatori koji su odluku donijeli na temelju preporuke Stožera za civilne zaštite Republike Hrvatske u svrhu kontroliranja trenutne epidemiološke situacije u Hrvatskoj, ali i ostatku Europe. U službenom priopćenju direktor festivala Nenad Puhovski istaknuo je da, unatoč nadi da će se festival moći održati makar u smanjenom opsegu, nakon pogoršanja situacije nisu imali izbora.

“Dokumentaristi su uvijek bili među najhrabrijim filmašima. Međutim, u ovom trenutku ne možemo izložiti našu publiku, filmske autore i predstavnike medija nepotrebnom riziku” dodao je Puhovski.

Program usavršavanja za filmske profesionalce ZagrebDox Pro, kao i Pitching forum, ipak će se održati internetskim putem, dok će se novi termin održavanja festivala, kao i sve druge dodatne informacije, objaviti naknadno. Zbog opasnosti od zaraze i zabrane javnih okupljanja u zatvorenom prostoru, otkazuju se i mnogi drugi festivali i manifestacije. Dosad su o odgodi izvijestili organizatori Međunarodnog festivala turizma Place2go, Festivala svjetla u Zagrebu, Dana komunikacija u Rovinju, Digital Takeovera, Zagreb Auto Showa i nekolicine drugih zbivanja koja su se trebala održati u ožujku i početkom travnja.

Iz Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski su objavili da se 12. ožujka neće održati koncert Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije i bendova slovenske i srpske radiotelevizije te Večer dalmatinskih pjesama koja je trebala biti 21. ožujka. Današnji koncert LaFil – Filarmonica di Milano i Zagrebačke filharmonije pod vodstvom maestra Danielea Gattija također je otkazan, baš kao i koncert finalista glazbenog talent showa The Voice u Tvornici kulture.