foto: Pixabay

Iako je prošlo manje od godinu dana od uspostavljanja Međunarodnog parka tamnog neba na Petrovoj gori nedaleko od Zagreba, tvrtka Odašiljači i veze instalirala je u njegovom središtu odašiljač koji svojom pratećom rasvjetom i signalnim svjetlima u potpunosti uništava smisao postojanja parka, prenosi Zagrebinfo.

Procjenjuje se da u ovom trenutku više od 80 posto stanovništva Europe ne može vidjeti Mliječni put iz mjesta u kojem živi, a Hrvatska se ubraja u zemlje s najvećim rastom svjetlosnog onečišćenja u Europi. Svjetlosno onečišćenje, osim što onemogućuje promatranje zvijezda i drugih astronomskih fenomena, ima nepovoljan utjecaj na brojne ekosustave. Jedan od načina smanjivanja utjecaja svjetlosnog onečišćenja je i osnivanje parkova tamnog neba.

Svjetlom protiv zvijezda

Značajni krajobraz Petrova Gora i Biljeg proglašeni su sredinom lipnja 2019. godine Međunarodnim parkom tamnog neba, prema kriterijima Međunarodne udruge za tamno nebo. To je prvi park te vrste na području Hrvatske te je do nedavno bio omiljeno okupljalište astronoma i zaljubljenika u svemir.

Udruga astronoma Beskraj iz Zagreba provodi na prostoru parka brojne aktivnosti i edukacije usmjerene prema popularizaciji astronomije, ali i osvještavanju javnosti o problemima svjetlosnog onečišćenja. Međutim, do problema dolazi već početkom ove godine kad su članovi udruge saznali za plan da se u samom središtu parka instalira toranj odašiljača s jakim signalnim svjetlima koja bi u potpunosti uništila mogućnost astronomskih promatranja, navodi Zagrebinfo.

“Moglo se dogovoriti postavljanje tornja visine manje od 60 metara, moglo se dogovoriti
postavljanje na nekoj malo udaljenijoj lokaciji gdje rasvjeta ne bi direktno udarala na mjesto promatranja”, za Index je prokomentirao Boris Štromar, čelnik Astronomskog društva Beskraj.

Uništene unosne prilike

Brojni hrvatski znanstvenici i astronomi osudili su uništavanje parka.

“To je izrazito žalosno i nekonstruktivno, kako za lokalnu zajednicu tog područja, tako i za
Hrvatsku općenito”, rekla je hrvatska astrofizičarka Verenesa Smolčić, koja smatra da bi Međunarodni park tamnog neba trebala bi zaštititi sva mjerodavna tijela te njime razvijati nove unosne projekte.

“Znanstveni i astronomski turizam, primjerice, u svijetu su u porastu, a Hrvatska svoju savršenu priliku da se uključi u ovu unosnu nišu svojim potezima uništava”, dodala je Smolčić u razgovoru za Index.

Astronomsko društvo Beskraj pokrenulo je peticiju protiv postavljanja odašiljača. Napominju da će, ako uskoro ne bude pronađeno rješenje kojim će se osigurati mogućnost nesmetanih astronomskih promatranja, biti prisiljeni zatražiti ukidanje statusa međunarodnog parka tamnog neba, prenosi Zagrebinfo.