Foto: Pixabay

Izdavačka kuća HarperCollins iz Velike Britanije najavila je objavljivanje do sada neviđenih zapisa književnika i autora svjetski poznate trilogije Gospodara prstenova, Johna Ronalda Reuela Tolkiena.

Riječ je o djelu u kojemu Tolkien istražuje svijet Međuzemlja te pojašnjava detalje vezane uz besmrtnost i nastanak vilenjaka te opisuje geografske karakteristike svojih fantastičnih svjetova. Prema pisanju The Guradiana neobjavljeni zapisi otkrit će i tko je u Međuzemlju, osim patuljaka, nosio bradu.

Chris Smith, jedan od voditelja kuće HarperCollins rekao je da su novi zapisi “prava riznica koja čitateljima nudi priliku da zavire preko ramena profesora Tolkiena”.

HarperCollins izdavačka kuća do sada je objavila većinu Tolkeinovih posthumno objavljenih djela uključujući Silmarilion, Hurinovu djecu, Nedovršene pripovijesti i Pad Gondolina. Posljednje neobjavljene zapise slavnog autora, kojeg mnogi smatraju ocem Fantasy žanra, za objavu će prirediti Carl F. Hostetter, stručnjak za Tolkienova djela i računalni inženjer. Hostetter je s Tolkienovim najmlađim sinom Christopherom već radio na objavljivanju nedovršenih djela iz kanona Međuzemlja.

Djelo bi tematski trebalo biti slično sadržaju Silmariliona i Nedovršenih pripovijesti koji obrađuju povijest i mitologiju Međuzemlja te donose mnoštvo informacija o Tolkeinovom pogledu na svijet koji je stvorio. Osim priča o vilenjacima i drugim rasama, novi zapisi trebali bi pojasniti i metafizičke motive koji se javljali u prethodnim Tolkienovim djelima, prenosi The One Ring, portal fanova Tolkienovog rada.

Upravo 2021. godina mogla bi biti uzbudljiva za sve ljubitelje Gospodara prstenova jer se za istu godinu predviđa premijera Amazonove serije smještene u svijet Gospodara prstenova.