StoryEditor

ZAPOČELO TREĆE KOLO Poznati prvi parovi osmine finala Svjetskog prvenstva

Katar je prvi domaćin u povijesti koji je izgubio sve tri utakmice u grupnoj fazi Svjetskog prvenstva

30/11/2022 u 12:30 h
<p>Wales - Engleska</p>
Wales - EngleskaFREEPIK

SKUPINA A

1. Nizozemska 7 +4

2. Senegal 6 +1

3. Ekvador 4 +1

4. Katar 0 - 6

Ekvador – Senegal 1:2

Moises Caisedo 67'/Ismaila Sarr 44' (11 m), Kalidou Koulibaly 70'

Utakmica između Ekvadora i Senegala bilo je finale prije finala za obje reprezentacije. Ulazeći u utakmicu s imperativnom pobjede, obje momčadi krenule su žestoko napadati, no pretjeranih uzbuđenja nije bilo. Senegal je morao pobijediti da bi prošao u osminu finala, a nadu u to ulio im je Ismaila Sarr koji je u 44. minuti utakmice bio siguran s bijele točke.

Trener Ekvadora Gustavo Alfredo na poluvremenu radi dvije izmjene s kojima želi osvježiti i pojačati momčad. U 67. minuti Ekvador je izjednačio. Moises Caicedo je na asistenciju Felixa Torresa zatresao mrežu Edouarda Mendyja, no slavlje je kratko trajalo. Već u 70. minuti Kalidou Kolubaly postigao je drugi pogodak za Senegal te tako svojoj reprezentaciji osigurao osminu finala.

Nizozemska – Katar 2:0

Cody Gakpo 26', Frenkie de Jong 49'

U drugoj utakmici skupine A očekivala se pobjeda Nizozemaca protiv Katra. Domaćini, u današnjoj utakmici gosti, nisu imali prevelike šanse za prolazak skupine, no želja im je zasigurno bila barem bod na prvom Svjetskom prvenstvu u povijesti. San je ubrzo u noćnu moru pretvorio Cody Gakpo koji je u 26. minuti postigao pogodak za 1:0 te su Nizozemci mirno priveli poluvrijeme kraju.

Nekoliko minuta od početka drugog poluvremena Frenkie de Jong postigao je drugi pogodak za Nizozemce koji je dodatno smirio strasti na terenu. Katar je zaprijetio nekoliko puta, no ništa opasno po vrata Andriesa Nopperta. Nizozemska je skupinu završila kao prvoplasirana momčad sa sedam osvojenih bodova, dok je Katar prvi domaćin u povijesti koji je izgubio sve tri utakmice u grupi.

SKUPINA B

1. Engleska 7 +7

2. Sjedinjene Američke Države 5 +1

3. Iran 3 - 3

4. Wales 1 - 5

Iran - SAD 0:1

Christian Pulišić 38'

Od prvog zvižduka, Amerikanci su krenuli s brzim i prodornim akcijama u šesnaesterac Irana te su kvalitetnim kretnjama i uletima s desne strane radili probleme Irancima. Iran je zaprijetio par puta iz polušansi, ali spremna i čvrsta obrana SAD-a nije dopuštala nikakav udarac prema svojem vrataru. Jednu čistu šansu je spriječio iranski vratar Amerikancima, no u 38. minuti, Christian Pulišić dovodi američku reprezentaciju u vodstvu nakon ubačaja u šesnaesterac i njegove mirne završnice. Zabili su Amerikanci još jedan pogodak, međutim zbog zaleđa je poništen.

Na startu drugog poluvremena Iranci su propustili veliku šansu za izjednačenje protiv SAD-a kojemu je zbog ozljede Pulišić ostao u svlačionici. Kasnije je iranski napadač poslao još jedan opasan udarac i zamalo zabio iz zicera. Do kraja utakmice Iran je prijetio stalnim ubačajima i prodorima do američkog gola, međutim nisu uspjeli zabiti. Najveću šansu je Iran imao u 98. minuti sudačke nadoknade gdje je iz čiste pozicije američki golman obranio pokušaj za izvlačenje remija. Puno iranskih igrača se je žalilo i na nedosuđen penal, no prekršaja ipak nije bilo te je SAD težim putem osvojio sva tri boda i plasirao se u osminu finala.

Wales - Engleska 0:3

Marcus Rashford 50', 68', Phil Foden 51'

Engleska je u utakmicu s Walesom započela s velikom prilikom, no udarac Marcusa Rashforda obranio je vratar Danny Ward. U nastavku se moglo vidjeti da Velšani stoje čvrsto i organizirano u svojoj obrani te da su se mogli nositi za opasnim, brzim i uigranim akcijama Engleza koji nisu imali efektivnu završnicu.

Međutim, situacija se promijenila u drugom poluvremenu. Već u 50. minuti Rashford zabija pogodak iz slobodnjaka te Engleska vodi. Ubrzo nakon toga, nakon greške obrane Walesa, Harry Kane uzima loptu i dodaje jurećem Philu Fodenu koji mirno zabija pogodak i povećava vodstvo Engleske. Wales nije imao izrazito prilika osim dalekometnog udarca kojega je engleski vratar Pickford uspio uloviti. U 68. minuti Rashford nakon sjajnog primanja lopte i solo akcije zabija svoj drugi gol na susretu. Do kraja utakmice Engleska je stvarala šanse i polušanse, no ipak je mirno privela susret kraju rezultatom tri naprama nula i zasluženo završila na prvom mjestu svoje skupine.

Tako su poznati i prvi parovi osmine finala, Nizozemska će na SAD, a Engleska će igrati protiv Senegala.

Vezani članci
16. travanj 2024 14:04