Foto: Unsplash

Australska agencija za konkurentnost i zaštitu potrošača (ACCC) pokrenula je sudski postupak protiv Googlea zbog zloupotrebe osobnih podataka svojih korisnika, prenosi Hina.

Kao razloge tužbe, koja je podignuta na Saveznom sudu, ACCC je naveo da Google nije valjano informirao građane o povezivanju informacija s njihovih Google računa i informacija s njihovih profila na drugim mrežama, kao i činjenicu da Google nije dobio suglasnost za takvu odluku.

Google je tako došao u vlasništvo novih podataka koji im ranije nisu pripadali, a koje je upotrijebio u cilju poboljšanja oglašivačkih aktivnosti. Iz ACCC-a su napomenuli da je Google zavarao potrošače i zbog promjena u politici privatnosti.

“Upotreba ovih novih kombiniranih podataka omogućila je Googleu značajno povećanje vrijednosti svojih reklamnih proizvoda od kojih je ostvario mnogo veće prihode”, istaknuo je predsjednik ACCC-a Rod Sims. Dodao je da bi potrošači vjerojatno odbili dati pristanak Googleu za objedinjavanje informacija da su znali više o tome.

U Googleu su odbacili optužbe i podsjetili da su njihove promjene bile date na izbor korisnicima, te da će se braniti na sudu.